Τα επόμενα βήματα Τσίπρα – Σε «πολιτική ενδοσκόπηση» ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά κορυφαία στελέχη μπαινοέβγαιναν στην Κουμουνδούρου χθες το βράδυ.

Όλγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης, Ευάγγελος Αποστολάκης βρέθηκαν στα γραφεία του κόμματος προκειμένου να κάνουν μια πρώτη αποτίμηση και να δουν τις κινήσεις για την επόμενη δύσκολη ημέρα.

Το αποτέλεσμα για άλλη μια φορά δεν ήταν καλό και στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα.

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτήν τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δρομολόγησε με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος τις διαδικασίες το επόμενο διάστημα για την ανανέωση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας πως ο ίδιος παραμένει στο παιχνίδι.

Το «ορόσημο» που έβαλε είναι οι ευρωεκλογές του 2024 προκειμένου το κόμμα να ανασυνταχθεί και να ανανεωθεί σε πολιτικές και πρόσωπα.

Από την Κουμουνδούρου σχολίαζαν πως σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί από την 21η Μαΐου.

Ήταν εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί μια τόσο μεγάλη διαφορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αφού δεν υπήρχε αφήγημα εκλογικής νίκης.

Όπως τόνιζαν άλλες πηγές πολύ ανησυχητικό σημάδι είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς που φαίνεται να έχει μεγάλη επιρροή στη Νέα Βουλή. «Ο τρόπος που η ΝΔ έθεσε τα ζητήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, η τοξικότητα και ανευθυνότητα που επέδειξε στα ζητήματα της Θράκης και της μειονότητας, είχαν ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των πιο σκοτεινών δυνάμεων, της άκρας δεξιάς», σημείωναν χαρακτηριστικά

Ο στόχος είναι οι εσωκομματικές διεργασίες να προχωρήσουν όσο πιο άμεσα γίνεται παρά το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν, στις 8 και 15 Οκτωβρίου αντίστοιχα, είναι δεσμευτικές για μια σειρά από παράλληλες και επίπονες διαδικασίες, όπως η συγκρότηση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν και αντίθετες εισηγήσεις, καθώς ο σχεδιασμός ενός Συνεδρίου απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλη προετοιμασία. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και το Εκτελεστικό Γραφείο.

Με ποσοστό 17,83% δηλαδή σχεδόν δυο μονάδες κάτω από τον Μάιο και περίπου 250.000 λιγότερες ψήφους η πολιτική ενδοσκόπηση στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να γίνει σε βάθος το επόμενο διάστημα. «Προεδρικοί» και «Ομπρέλα» θα καταθέσουν τις δικές τους απόψεις για το πώς οφείλει να συνεχίσει το κόμμα και σίγουρα οι τόνοι θα ανέβουν.

Το σήμα, πάντως για να τρέξουν οι εξελίξεις και το κόμμα να αλλάξει έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας που χθες το βράδυ δήλωσε: «αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές. Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας: της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης».