Το πλάνο της επόμενης κυβέρνησης και οι αλλαγές που ετοιμάζονται – Οι σκέψεις Μητσοτάκη

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)

Το πλάνο της επόμενης ημέρας, εφόσον η κάλπη της 25ης Ιουνίου επιβεβαιώσει την πρωτιά που κατέγραψε η ΝΔ στις εκλογές του Μαΐου και δώσει αυτοδυναμία στο κόμμα της οδού Πειραιώς, ετοιμάζει ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρωτεύων και κυρίαρχος στόχος προς ώρας και μέχρι την επόμενη Κυριακή, στις 25 του μήνα, είναι η αυτοδυναμία και η εξασφάλιση μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα επιτρέψει τη συνέχιση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ.

Μεταξύ των αλλαγών, εμπεριέχονται και αυτές που σκέφτεται ο πρόεδρoς της ΝΔ να προχωρήσει και στην οργάνωση και δομή της νέας κυβέρνησης. Μία εξ αυτών δε, προανήγγειλε σε συνέντευξή του, στο “thetoc” και αφορά τη δημιουργία στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της θέσης αναπληρωτή υπουργού, με αρμοδιότητα τον αθλητισμό. Δηλαδή, ο υφυπουργός Αθλητισμού, θα μετακινηθεί ως χαρτοφυλάκιο από το Υπουργείο Πολιτισμού και θα πάει στο Υπουργείο Παιδείας, με αναβαθμισμένο ρόλο.

Στις δομικές αλλαγές της κυβέρνησης εντάσσεται και η επίσης προαναγγελθείσα δημιουργία ενός αυτόνομου Υπουργείου δημογραφικής, οικογενειακής και στεγαστικής πολιτικής, είτε αυτό ονομαστεί Υπουργείο οικογένειας, είτε δημογραφικής πολιτικής, στα πρότυπα του Υπουργείου στέγασης και οικιστικής ανάπτυξης των ΗΠΑ ή του Υπουργείου οικογενειακών υποθέσεων της Γερμανίας. Πρόκειται για το νέο Υπουργείο που θα “αφαιρέσει” αρμοδιότητες από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που έχει τις εν λόγω αρμοδιότητες.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα, υπάρχουν σκέψεις για αλλαγές και σε άλλα Υπουργείου, ιδιαιτέρως νευραλγικά με “μεγάλο” χαρτοφυλάκιο και κρίσιμους τομείς, όπως το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, για το οποίο γίνονται συζητήσεις να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, όπως ήταν πριν το 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το μετονόμασε σε Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δίνοντάς του και τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Εφόσον, η ΝΔ επανεκλέγει στις επικείμενες εκλογές, υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να “σπάσει¨στα δύο το συγκεκριμένο Υπουργείο και να δημιουργηθούν δύο νέα και ξεχωριστά Υπουργεία, Υποδομών με τις αρμοδιότητες του παλιού Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Μεταφορών, με τις αρμοδιότητες του πάλαι ποτέ , Υπουργείου συγκοινωνιών.

Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται στην αντίθετη κατεύθυνση, και τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου, να κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία δεν αποκλείεται να ενωθούν με στόχο όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου, έως το 2027 να γίνουν και ψηφιακές.

Προς το παρόν, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να ανοίξει οποιαδήποτε κουβέντα για τα πρόσωπα τις επόμενης ημέρας στην ανανεωμένη δομή των Υπουργείων, ακόμη και στα πρόσωπα που επιχειρούν να εκμαιεύσουν μία είδηση ή μία υπόσχεση. Η στρατηγική τόσο του πρόεδρου της ΝΔ όσο και της Πειραιώς έχει επικεντρωθεί στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα της κάλπης της 25ης Ιουνίου, εστιάζοντας στην εβδομάδα που απομένει, στη μέγιστη συσπείρωση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ και στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου και παράλληλα να βελτιώσουν την εικόνα περιφερειών ανά την Ελλάδα στις οποίες ναι μεν η ΝΔ βγήκε πρώτη, όμως κατέγραψε απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019. Τέτοιες περιοχές δε, υπήρξαν και παραδοσιακά κάστρα της ΝΔ διαχρονικά όπως η Πιερία όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστό κατά 6,36% χαμηλότερο από το 2019, η Δράμα με πτώση ποσοστών κατά 4,5%, η Ευρυτανία, η Καστοριά, η Σέρρες ή η Λακωνία, την οποία επισκέπτεται και θα περιοδεύσει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Γύθειο και Σπάρτη.

Πηγή: skai.gr – της Πηνελόπης Γκάλιου