Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου – Τι θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας

Είναι σαφές πως η συζήτηση για την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες κάλπες θα ανοίξει στις 26 Ιουνίου. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν καταστροφικό για το κόμμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταφέρει έως τώρα να αποφύγει την εσωστρέφεια και όλες οι δυνάμεις έχουν συστρατευθεί στη μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών.

Το εγχείρημα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει αλλάξει αρκετά πράγματα. Μπορεί το τραγικό ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου να άλλαξε λίγο το σχεδιασμό, ωστόσο τις λίγες μέρες που απομένουν θα συνεχιστεί η έμφαση στο πρόγραμμα. Αυτό φάνηκε από τις παρουσιάσεις για την οικονομία, την υγεία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην πρώτη θεματική ακολούθησε και συνέντευξη Τύπου πλαισιωμένος πάντα από το οικονομικό επιτελείο που εξειδίκευσε τις θέσεις. Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης και Διονύσης Τεμπονέρας ακολουθούν πλέον τον πρόεδρο σχεδόν σε κάθε βήμα του και οι συσκέψεις μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη είναι σχεδόν καθημερινές. Αντίστοιχα στη θεματική για την υγεία τις αναλύσεις έκαναν η Αθηνά Λινού και Θανάσης Τσαγκρης.

Η πρωτοβουλία για την επόμενη ημέρα σε κάθε περίπτωση ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο. Μια περαιτέρω πτώση των ποσοστών θα βάλει νέα διλήμματα και ερωτήματα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια άνοδος ωστόσο – ακόμα και αν δεν είναι σημαντική – θα ηρεμήσει τα πνεύματα μέσα στο κόμμα δίνοντας μια ευκαιρία για ανασύνταξη. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως είναι το πιθανότερο σενάριο με τον πρόεδρο να συνεχίσει να «οδηγεί το τιμόνι». Σύμφωνα με πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του, αυτό που χρειάζεται μια τόσο κρίσιμη περίοδο είναι «καθαρό χρόνο» για να σκεφτεί τα επόμενα βήματά του. Σε κάθε περίπτωση, το Συνέδριο μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Από τις απαντήσεις που έδωσε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και στον Αλέξη Παπαχελά, ο πρώην πρωθυπουργός, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα πως θα βρει μια φόρμουλα ώστε σε κάθε περίπτωση όλες οι εξελίξεις να λάβουν χώρα σε συνθήκες ομαλότητας. Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα μπορεί να υπάρξει απάντησε: «Προφανώς θα υπάρξει, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και σε συνθήκες που θα του επιτρέπουν να βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη ημέρα. Το να αφήσω πίσω μου μια παράταξη σε εσωστρέφεια λέγοντας “βγάλτε τα πέρα μόνοι σας” είναι πολύ εγωιστικό, δεν μπορώ να το κάνω. Αισθάνομαι την υποχρέωση να μην το κάνω». Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε πως αυτό το οποίο λέει είναι ότι δεν θα λιποτακτήσει. «Θα μείνω για να κρατήσω το κόμμα ζωντανό, να εγγυηθώ την ανανέωσή του, την ανασυγκρότηση του. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είμαι για μια ζωή σε αυτή τη θέση. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στις δύσκολες ώρες του δεν θα το αφήσω, δεν θα το εγκαταλείψω».

«Δελφίνοι υπάρχουν;» Όχι με την έννοια που έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε άλλα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια δεκαπενταετή πορεία στην ηγεσία οδηγώντας τον δύο συνεχόμενες φορές στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τον αμφισβητήσει. Νέα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα υπάρχουν, ωστόσο και η πολιτική χρονιά που ξεκινάει από τον Σεπτέμβριο είναι ιδιαίτερη για να παρθούν αποφάσεις εν θερμώ. Με αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο και ευρωεκλογές σε ένα χρόνο από τώρα χρειάζεται πολύ περίσκεψη για να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα.

Πηγή: skai.gr- του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ