Σε απόσταση βρίσκονται ο ΣΥΡΙΖΑ με ΜέΡΑ25

Μπορεί οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν σιγήσει και όλοι να ακολουθούν πιστά τη γραμμή του προέδρου, όμως είναι αρκετά τα στελέχη του «προεδρικού» μπλοκ που ακόμα και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν βλέπουν θετικά μια συμπόρευση με το ΜέΡΑ25

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ήταν ξεκάθαρος σε σχέση με τις συνεργασίες που «επιτρέπει» μετεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πρότασή μας δεν εξαιρεί κανέναν, πέραν της ΝΔ, του κ. Βελόπουλου και φυσικά της Ακροδεξιάς», τόνισε στέλνοντας  μήνυμα και στον Γιάνη Βαρουφάκη για το νέο τοπίο που μπορεί να σχηματιστεί μετά την 21η Μαΐου.

Μπορεί οι τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν σιγήσει και όλοι να ακολουθούν πιστά τη γραμμή του προέδρου, όμως είναι αρκετά τα στελέχη του «προεδρικού» μπλοκ που ακόμα και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους δεν βλέπουν θετικά μια συμπόρευση με το ΜέΡΑ25.  Για την πλειοψηφία η έξοδος του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 από το κόμμα το 2015 είναι χωρίς επιστροφή.

Ο προσανατολισμός που έχει ακολουθήσει, καθώς και όσα έχει καταλογίσει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν έτσι απλά να ξεπεραστούν. Στην «εξίσωση» πλέον έχει μπει και το ΠΑΣΟΚ που έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Υποστηρίζουν, άλλωστε πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα δεν έχουν κανέναν λόγο να στραφεί προς τον Γιάνη Βαρουφάκη και να περιπλέξουν τα πράγματα.

Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες το «χάσμα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 βαθαίνει. Το κόμμα του κ.Βαρουφάκη απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα πως “αυτός που αγνοεί τη λαϊκή βούληση και αρνείται, ακόμα και σήμερα να δεσμευτεί ότι θα πολεμήσει πραγματικά τη μνημονιακή πολιτική, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντίθετα, η ψήφος στο ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη είναι ρητή, συνειδητή λαϊκή εντολή για τον τερματισμό της λεηλασίας. Αυτήν την ψήφο δεσμευόμαστε να μην αγνοήσουμε, ασχέτως των εκβιασμών του κ. Τσίπρα. Είναι θλιβερό το επίπεδο στο οποίο έχει πέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να πείσει τον ελληνικό λαό για την ανάγκη μιας νέας μνημονιακής διακυβέρνησης του κόμματος του”.

Τι υποστηρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Πως όλες αυτές οι «κορώνες» είναι μια προεκλογική ρητορική που θεωρείται φυσιολογική, καθώς το κάθε κόμμα επιθυμεί να περιχαρακώσει το δικό του χώρο. Το ίδιο υποστηρίζουν και για το ΠΑΣΟΚ και επιλέγουν, όσο γίνεται να μην απαντούν στις προκλήσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Υποστηρίζουν πως ανάμεσα στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές κινήσεις μεσολαβούν οι εκλογές και πως η  ψήφος του λαού καθορίζει τα δεδομένα, τους συσχετισμούς και τις εξελίξεις.

Η Αριστερή Πτέρυγα της Κουμουνδούρου έχει εξαρχής τοποθετηθεί υπέρ μιας πιθανής συνεργασίας με το ΜέΡΑ25, καθώς θα βοηθήσει στη συγκρότηση μιας Αριστερής Προοδευτικής Δημοκρατικής κυβέρνησης. Συμφωνούν με τη γραμμή που δίνει ο πρόεδρος εκτιμώντας πως με αυτόν τον τρόπο εξακολουθούν να δείχνουν πως το κόμμα δεν έχει κόψει δεσμούς με το πιο ριζοσπαστικό κοινό που το στήριξε δυο φορές το 2015.