H πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα κόκκινα δάνεια

Κύρια σημεία συνέντευξης της βουλευτού Αχαΐας και Τομεάρχη Πολιτισμού , Σίας Αναγνωστοπούλου στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο κανάλι της Βουλής, σήμερα Τρίτη 4.4.2023

-Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τα κόκκινα δάνεια που παρουσιάζει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας:

Αυτά τα τέσσερα χρόνια και κυρίως με το πτωχευτικό κώδικα που ψήφισε η ΝΔ έχουμε μία βίαια αναδιανομή της περιουσίας των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων προς λίγους, τη μεγαλύτερη αναδιανομή που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Η πρότασή μας για τα κόκκινα δάνεια που θα παρουσιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, αγροτικής γης και επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς, 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο και κανόνες στη λειτουργία των funds, τα οποία funds έμειναν ανεξέλεγκτα, χωρίς να υποχρεώνονται για οποιαδήποτε ρυθμιστική ενέργεια που θα διευκολύνει το δανειολήπτη να σώσει το σπίτι του.
Πώς μπορεί να λέει η ΝΔ ότι η οικονομία πάει καλά όταν η κοινωνία έχει χάσει ένα μεγάλο ποσοστό του εισοδήματος της, το ΑΕΠ έχει καταβαραθρωθεί, όταν η αγοραστική δύναμη των μεσαίων στρωμάτων έχει περιοριστεί πάρα πολύ, όταν το 15 με 20% αυτής της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση στα αγαθά πρώτης ανάγκης, όταν οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί.
Το επιχείρημα της ΝΔ ότι μειώθηκαν οι φόροι της μεσαίας τάξης είναι κατάφωρη κοροϊδία. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αύξηση των έμμεσων φόρων σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Αντίθετα έχουμε περιορισμό μέχρι εξαφάνισης της φορολογίας για μεταβίβαση κληρονομιάς στις μεγάλες περιουσίες. Η λογική της κυβέρνησης όπως φάνηκε αυτά τα τέσσερα χρόνια ήταν μία στοχευμένη αναδιανομή πλούτου σε λίγους που γίνεται για πρώτη φορά σε τέτοιο μέγεθος στη μεταπολίτευση στη χώρα μας.

-Για τις επερχόμενες εκλογές με απλή αναλογική:
Η βούληση του ελληνικού λαού πρέπει να εκφράζεται και με την απλή αναλογική. Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι την 21η Μαΐου πρέπει να έχουμε κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιατί θεωρώ ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα, γιατί η χώρα πρέπει να γυρίσει σελίδα. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε με οποιοδήποτε κόμμα αυτοπροσδιορίζεται και προσδιορίζεται βάσει του προγράμματος του στον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο. Ο κ. Μητσοτάκης με τον διχαστικό και πολωτικό λόγο του « ή εγώ ή το χάος», αποτελεί παράγοντα αστάθειας ο ίδιος. Το παράδειγμα της Ευρώπης με τις κυβερνήσεις συνεργασίες στις περισσότερες χώρες, αποδεικνύει ότι όταν οι κοινωνίες πιέζονται χρειάζεται ένα τοπίο συνέργειας και συναίνεσης.
-Σχετικά με τα δημοσιεύματα για τον Γιάννη Ραγκούση:
Ο κ. Ραγκούσης έκανε αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάθε έντιμος πολιτικός. Να δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση. Δεν είδαμε να το έχει κάνει ποτέ ο κ. Μητσοτάκης. Η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και είναι αυτό που έφτασε τη χώρα μας στη χρεωκοπία. Φαινόμενα Πάτσηδων, Καππάτων και πολλά άλλα εάν δεν τελειώσουν προκοπή δεν μπορεί να έχει αυτός ο τόπος. Και δεν μπορεί να τα τελειώσει αυτή η ΝΔ. γιατί η ΝΔ βρίσκεται μέσα σε αυτό το κουκούλι της διαφθοράς
– Για την ιδιωτικοποίηση του νερού:
Η ΝΔ έφερε στη Βουλή έναν νόμο όπου ορίζει ρυθμιστική αρχή για το νερό. Όταν θεσμοθετείς ρυθμιστική αρχή για το νερό, αυτό γίνεται αγοραίο προϊόν και παύει να είναι δημόσιο αγαθό. Όλη η αντιπολίτευση το λέει, το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής, το ΣΤΕ, μόνο η ΝΔ βλέπει fake news και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι έχουμε καταλάβει λάθος; Ο κόσμος αντιδρά και δεν θα το επιτρέψει. Είναι ιστορική στιγμή αυτές οι εκλογές γιατί ή θα πάμε στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και του νερού, φοβάμαι και του αέρα ή θα έχουμε μία στροφή προς μία άλλη Ελλάδα.