Πάτρα: «Η στάση της ΔΗΣΥ υπαίτια για την αποδιοργάνωση του Συλλόγου» – Η ΔΑΚΕ για τη μη ανάδειξη ΔΣ Δασκάλων και Νηπιαγωγών

 

Ένα και πλέον μήνα μετά τις εκλογές για την ανάδειξη Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη συγκρότηση σε σώμα του Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του. Επειδή, λοιπόν, δεχόμαστε πολλά καθημερινά ερωτήματα από συναδέλφους για τον λόγο για τον οποίο δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα ο Σύλλογος ενώ υπάρχουν σε εξέλιξη σοβαρά ζητήματα όπως οι υπεραριθμίες και οι αποσπάσεις των συναδέλφων, η επέκταση του σχολικού προγράμματος κλπ., οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Η κατάσταση αποδιοργάνωσης που έχει διαμορφωθεί είναι αποτέλεσμα της αδιάλλακτης και ανεύθυνης στάσης της παράταξης της ΔΗΣΥ. Η ΔΗΣΥ εδώ και πολύ καιρό με υπεκφυγές επιδεικνύει αδιαφορία ως προς τις διαδικασίες και δυναμιτίζει το κλίμα ενότητας και συνεργασίας στον Σύλλογο. Προβάλλοντας συνέχεια σωρεία δικαιολογιών, που δεν πείθουν κανέναν, προσπαθεί συστηματικά να βάζει εμπόδιο στη συγκρότηση του συλλόγου τη στιγμή που όλες οι άλλες παρατάξεις συμφωνούμε για τη δημιουργία ενός αντιπροσωπευτικού – αναλογικού προεδρείου με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων.
Ειλικρινά συνάδελφοι τι πιο δημοκρατικό και πιο δίκαιο από τη συγκρότηση σε σώμα με αυτόν τον τρόπο;
Στην πρώτη κλήση για συγκρότηση λίγες μέρες μετά τις εκλογές μας είπαν ότι θέλουν χρόνο για να πάνε στην 91η Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε. στην Αθήνα και να το συζητήσουν με όλη την παράταξή τους πανελλαδικά για το τι θα κάνουν στο Σύλλογο της Πάτρας. Μετά δεν μπορούσαν γιατί έπρεπε να πάνε εκδρομή στην Ισπανία. Μετά από λίγες μέρες πάλι δεν μπορούσαν γιατί έπρεπε, λέει, να πάνε σε πολιτική εκδήλωση, όπου μιλούσε ο Λοβέρδος. Στη συνέχεια πάλι δεν μπορούσαν γιατί έπρεπε να ξαναπάνε εκδρομή στην Ισπανία. Μετά από πολλή πίεση έγινε συμβούλιο αυτή την εβδομάδα και ενώ όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις κατανόησαν εκ νέου την ανάγκη άμεσης συγκρότησης γιατί τα προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πολλά και άμεσα και δεν επιτρέπουν περιθώρια εφησυχασμού από πλευράς Συλλόγου μας, η ΔΗΣΥ πρότεινε να μη γίνει αναλογικό, αντιπροσωπευτικό προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων αλλά να συγκροτηθεί προγραμματικό – «προοδευτικό» προεδρείο με τη συμμετοχή όλων των «προοδευτικών» δυνάμεων χωρίς τις συντηρητικές δυνάμεις, ανακοινώνοντας το με δημοσιεύματα στον Τύπο. Τονίζουν μάλιστα ότι «μπαίνουν μπροστά» αυτοί σε όλο αυτό παρόλο που η παράταξή τους στη Δ.Ο.Ε. (με την οποία ήθελαν, υποτίθεται, να συνεννοηθούν) τάχθηκε υπέρ και συμμετείχε στην αναλογική, αντιπροσωπευτική συγκρότηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. . Μας είπαν, μάλιστα, ότι αυτοί δεν λειτουργούν σύμφωνα με την κεντρική παράταξή τους, διαφωνούν με αυτό που έκανε στη ΔΟΕ και δεν τους «καίει» η άμεση συγκρότηση. Δεν τους «καίνε» δηλαδή τα προβλήματα των συναδέλφων και προτιμούν να μην συγκροτηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου προκειμένου να κάνουν μια χαμηλού επιπέδου και άνευ πολιτικού περιεχομένου επίδειξη «μαγκιάς».

Μιλάνε για προοδευτικό προεδρείο και θέλουν να αποκλειστεί από αυτό η Δ.Α.Κ.Ε., ποιοι;

Αυτοί που όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη τους από την πρώτη στιγμή που ενώ το 95% του κλάδου ήταν σε απεργία – αποχή, αυτοί ψήφιζαν και καταδίκαζαν τα σχολεία τους στην αυτοξιολόγηση της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, ενώ εμείς οι «συντηρητικοί» από την πρώτη στιγμή βγήκαμε καθαρά και δυνατά κατά της συγκεκριμένης αυτοαξιολόγησης με σεβασμό στις αποφάσεις της 88ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. χωρίς να λογαριάσουμε το πολιτικό κόστος.
Αυτοί που ακόμα και σήμερα με θρασύτατη επιστημονική άγνοια, αφού δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν όλα όσα είπαν πάνω από 30 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από όλο τον κόσμο στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της Δ.Ο.Ε., γράφουν στα κείμενά τους ότι το μόνο πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αξιολόγηση ήταν η γραφειοκρατία και τίποτα άλλο. Συμφωνούν δηλαδή αλλά με λιγότερη γραφειοκρατία, στο να κατηγοριοποιούνται τα σχολεία.

Αυτοί που στις ψευδοεκλογές των αιρετών καλούσαν τον κόσμο να ψηφίσει όταν Δ.Ο.Ε., Ο.Λ.Μ.Ε. και ΠΟΣΕΕΠΕΑ (το σύνολο δηλαδή του εκπαιδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος) είχαν πάρει απόφαση αποχής, με το 95% των συναδέλφων να απέχει και εμείς οι «κυβερνητικοί» και «συντηρητικοί» παραιτηθήκαμε με ξεκάθαρο και εμφανή τρόπο από τις θέσεις των ψευδοαιρετών.

Αυτοί οι «προοδευτικοί» που μας ζητούσαν στα συμβούλια να μην καλούμε να παρευρίσκεται η παράταξη του Αυτόνομου Δικτύου γιατί μας έλεγαν ότι δεν είναι εκλεγμένοι και ενώ τα συμβούλια είναι δημόσια όπως ορίζει το καταστατικό για όλους. Μέχρι και το λογότυπό τους ζήτησαν να κατέβει από το site του συλλόγου. Εμείς οι «συντηρητικοί» δεν μπορούσαμε να τα δεχτούμε όλα αυτά και πήραμε πρωτοβουλία να καλούνται οι συνάδελφοι.

Αυτοί που τα δύο τελευταία φλεγόμενα εκπαιδευτικά χρόνια δεν βοήθησαν να μπει ούτε μία πρόταση στα κείμενα του συλλόγου, που τους παρακαλούσαμε δύο χρόνια να μας φέρουν οικονομικό απολογισμό γιατί είχαν την ευθύνη του ταμείου για να ξέρουμε τι μας γίνεται και όλο από μέρα σε μέρα το πήγαιναν. Οι άφαντοι από τα θεσμικά τους καθήκοντα τα οποία όφειλαν να επιτελούν.

Συνάδελφοι όπως καταλαβαίνετε εκεί που μας χρωστάγανε (βλ. ΔΗΣΥ) προσπαθούν να μας πάρουν και το βόδι. Αν, σύμφωνα με τη λογική της ΔΗΣΥ, αυτοί είναι προοδευτικοί τότε, αφού οι λέξεις χάνουν το περιεχόμενό τους, ας είμαστε εμείς οι συντηρητικοί.

Η παράταξη της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας σεβόμενη τους εκπαιδευτικούς που έδωσαν δυναμικά το παρόν στις εκλογές, ώστε να επιτύχουν μια ισχυρή εκπροσώπηση, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τους απαξιώνει με τη στάση του, ούτε να περιφρονεί τον ρόλο και τη λειτουργία του Συλλόγου μας. Η αποδιοργάνωση των Συλλόγων, κάτι που ξεδιάντροπα επιδιώκει η ΔΗΣΥ, ανοίγει την κερκόπορτα στις αυθαιρεσίες της διοίκησης απέναντι στους συναδέλφους και στην όξυνση των προβλημάτων τους.
Ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας καταγγέλλουμε απερίφραστα τη στάση της ΔΗΣΥ που τορπιλίζει το κλίμα ομοψυχίας και σεβασμού των απόψεων που είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του Συλλόγου. Είναι επιτακτικό να βρεθούν εκείνες οι ελάχιστες συναινέσεις μεταξύ των παρατάξεων που εκλέχτηκαν στο Σύλλογο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση Δ.Σ. του Συλλόγου.
Γι’ αυτό ως Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. Πάτρας με αίσθημα ευθύνης προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες και σεβόμενοι την ψήφο ΟΛΩΝ, απευθύνουμε κάλεσμα για τη συγκρότηση άμεσα ενός αμιγώς συνδικαλιστικού προεδρείου ,που θα είναι αντιπροσωπευτικό και αναλογικό, που θα σέβεται τη βούληση των εκπαιδευτικών της Πάτρας και θα θέτει τα προβλήματά τους στο επίκεντρο με στόχο την επίλυσή τους.
Συνάδελφοι, στις δύσκολες μέρες που διανύουμε οι δυνατοί και οργανωμένοι Σύλλογοι, είναι το μόνο ουσιαστικό μέσο πίεσης και διεκδίκησης που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί για να κατακτηθούν οι διεκδικήσεις τους. Εμείς, ως Δ.Α.Κ.Ε., θέτοντας στο επίκεντρο τους εκπαιδευτικούς και το δημόσιο σχολείο και όχι εφήμερες μικροπολιτικές «στρατηγικές», θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συγκροτηθεί το Δ.Σ. του Συλλόγου άμεσα με γνώμονα τη βούληση των εκπαιδευτικών και την ενότητα του Συλλόγου.

Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε. ΠΑΤΡΑΣ