Αχαΐα: Το ΚΚΕ ζητά εδώ και τώρα λύση στα προβλήματα των παραγωγών Κορινθιακής σταφίδας – Νέες περιοδείες

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι σταφιδοπαραγωγοί σε Αίγιο, Ηλεία και Ζάκυνθο από πέρυσι κιόλας με την μηδαμινή σχεδόν τιμή του προϊόντος, οξύνονται ακόμα περισσότερο. Φέτος προστίθεται το υπέρογκο κόστος παραγωγής και η εκτόξευση της ακρίβειας, αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές που διαρρέουν για την νέα σοδειά έμποροι και βιομήχανοι απέχουν πολύ από τις ανάγκες των αγροτών. Τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής και φυσικά ούτε λόγος για να καλυφθεί η περσινή ζημιά.
Και όλα αυτά τη στιγμή που συνεχίζεται η δραματική μείωση της παραγωγής της κορινθιακής σταφίδας την τελευταία δεκαετία συνολικά, ενώ τα τελευταία δυο χρόνια, που έχουν οξυνθεί περεταίρω τα προβλήματα, η μείωση κυμαίνεται στο 20% με αποτέλεσμα η παραγωγή που έχει απομείνει να είναι ελάχιστη σε σχέση με το παρελθόν.
Ταυτόχρονα οι εγχώριες λαϊκές ανάγκες παραμένουν ανικανοποίητες, τα προϊόντα στα ράφια των σουπερμάρκετ είναι πανάκριβα, όπως συμβαίνει σήμερα με τη σταφίδα, ενώ θα μπορούσε να διοχετευθεί και μάλιστα σε προσιτή τιμή για το λαό μας.
Η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστια, μιας και υστέρα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις των σταφιδοπαραγωγών, ερωτήσεων που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Βουλή, δεσμεύτηκε για επίλυση του προβλήματος για αγορά και με διαμεσολάβηση του κράτους των αποθεμάτων που είχαν δημιουργηθεί, κάτι που όχι μόνο δεν τήρησε, αλλά και σήμερα παραδίδει τον ιδρώτα και το βιός των αγροτών στα «νύχια» των μεγαλέμπορων και μεταποιητών.
Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά πως το αφήγημα της «πράσινης ανάπτυξης» και «ανάπτυξης για όλους», που προπαγανδίζουν καθημερινά όλα τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνει στο έλεος των καπιταλιστικών συμφερόντων τους αγροτοπαραγωγούς.
Από κοντά βρίσκονται τοπικοί άρχοντες, περιφερειάρχες και δημάρχοι, προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά για το ποιος ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Παίζουν παιχνίδια μαζί με τους μεγαλέμπορους πίσω από την πλάτη των σταφιδοπαραγωγών, με στόχο να δημιουργούνται συγχύσεις και να αποτραπούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις που στοχεύουν τον πραγματικό υπεύθυνο.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος των μεγαλεμπόρων, βιομηχάνων, εφοπλιστών, τραπεζών και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών λαϊκών αναγκών! Η δύσκολη και ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της στήριξης και υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ.
Σήμερα έχει συγκεντρωθεί πλούσια πείρα από τους σταφιδοπαραγωγούς και συνολικά από τους αγρότες της περιοχής, γι’ αυτό και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη τόσο στην κυβέρνηση της ΝΔ που συνθλιβεί το εισόδημα τους, όσο και των προηγουμένων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή οποιουδήποτε άλλου νέου σχήματος κυβερνητικής συνεργασίας ετοιμάζεται.
ΤΟΛΜΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ!
Είναι η «Ασπίδα» για το τώρα και η ελπίδα για το αύριο!
Λύση μπορεί να βρεθεί στον συλλογικό αγώνα, στην συμπόρευση με το ΚΚΕ, στην ενίσχυση του παντού και στις εκλογές γιατί στέκεται στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών διεκδικώντας πλαίσιο αιτημάτων για να μπορέσουν να επιβιώσουν, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος και απαιτώντας:
Αυξημένη κατώτατη εγγυημένη τιμή παραγωγού για την σταφίδα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Αναπλήρωση της απώλειας του περσινού εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών. Άμεση επιδότηση στους αγροτοπαραγωγούς για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλήρης κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, φόρων, άλλων επιβαρύνσεων και τελών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αγρότη, αγρότισσα, έλα μαζί μας! Χόρτασες πια από υποσχέσεις και δεσμεύσεις! Η μόνη λύση σήμερα είναι η αντίσταση μαζί με τους κομμουνιστές απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η αντίσταση απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες. Τίποτα καλό δεν έχουμε να περιμένουμε από τους δήθεν προοδευτικούς σωτήρες, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικούν την σκυτάλη για να συνεχίσουν από εκεί που το έχει πάει η ΝΔ.
Μόνο η συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορεί να δώσει προοπτική σήμερα στον αγώνα μας. Η ενίσχυσή του παντού, σε κάθε πόλη και χωριό, αλλά και στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός μας και της σοδειάς μας για να μείνουμε στον τόπο μας.

Οι Κομματικές Οργανώσεις της Αχαΐας του ΚΚΕ συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους και την παρέμβαση τους για τα οξυμένα προβλήματα στην περιοχή μας. Τις επόμενες μέρες  οργανώνοντας περιοδείες, εξορμήσεις και συγκέντρωση με αφορμή τα προβλήματα των παραγωγών κορινθιακής («μαύρης») σταφίδας, για την οποία έχει εκδώσει ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ (επισυνάπτεται).

 

Δευτέρα 25 Ιουλίου

-Κλιμάκιο των Κομματικών Οργανώσεων Αιγιάλειας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 8.00μ.μ., σε Δάφνες και Αχλαδιές, με επικεφαλής τον Γιώργο Μποδιώτη, στέλεχος του ΚΚΕ με την ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τη σταφίδα.

-Κλιμάκιο των Κομματικών Οργανώσεων Αιγιάλειας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 9.00μ.μ. στην Αραβωνίτσα με επικεφαλής τον Χρήστο Δάβουλο, μέλος του ΤΓ Αχαΐας με την ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τη σταφίδα.

 

Τρίτη 26 Ιουλίου

-Κλιμάκιο των Κομματικών Οργανώσεων Αιγιάλειας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 7.30μ.μ. στην Άβυθο και στον Άγιο Κων/νο και στις 9.00μ.μ. στις Καμάρες με επικεφαλής τον Γιώργο Μποδιώτη, στέλεχος του ΚΚΕ με την ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τη σταφίδα.

-Κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις 9.30π.μ., σε Σαλμενίκο, Πανόραμα, Νέο Ερινεό με επικεφαλής τον Θάνο Μπίμπα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέα της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ με την ανακοίνωση της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ για τη σταφίδα.

Κυριακή 31 Ιουλίου

-Οι Κομματικές Οργανώσεις της Αιγιάλειας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση με θέμα «Τα προβλήματα των παραγωγών κορινθιακής («μαύρης») σταφίδας» στις 10.00π.μ. στο καφενείο στην πλατεία της Αβύθου, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.