Μητσοτάκης: Διπλωματικός μαραθώνιος με πλούσια ατζέντα σε Ρώμη, Βρυξέλλες και Μαδρίτη

Ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπόρις Τζόνσον και σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ – Οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κεντρικό θέμα της συζήτησης απόψε το βράδυ με τον Μάριο Ντράγκι
Με το τετ α τετ που έχει το βράδυ της Τετάρτης, στις 20.30 ώρα Ελλάδος, με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά έναν μίνι διπλωματικό μαραθώνιο που θα συνεχιστεί το επόμενο διήμερο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και στο μέσο της προσεχούς εβδομάδας στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Η ατζέντα στη συνάντηση της Ρώμης ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να είναι πλούσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει:

Πρώτον: τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας, καθώς και την επισιτιστική κρίση.

Δεύτερον: θέματα διμερούς οικονομικής και ενεργειακής συνεργασία,

Τρίτον: τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Επισημαίνοντας ότι η συνάντηση των δύο ηγετών λαμβάνει χώρα στις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και Παρασκευή, 23 και 24 Ιουνίου, ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ντράγκι θα συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων, την ώρα που εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Πέραν τούτων, ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά την προηγούμενη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του Med9, δηλαδή πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την άποψη αυτή υποστηρίζει σθεναρά και η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας τις απαραίτητες συμμαχίες που θα την καταστήσουν κοινή ευρωπαίκή απόφαση.

Σε ό,τι αφορά τη Λιβύη, υπενθυμίζεται ότι οι κκ. Μητσοτάκης και Ντράγκι είχαν συναντηθεί στη Λιβύη κατά την επίσκεψή αμφοτέρων – οι πρώτοι ηγέτες της Ε.Ε. – τον Απρίλιο του 2021 υπογραμμίζοντας την ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη γειτονική χώρα. Πιο πρόσφατα, οι δύο τους είχαν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για την «ενεργειακή Σύνοδο του Νότου», που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο στη Ρώμη, με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης για άμεση παρέμβαση, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως ο κ. Μητσοτάκης, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αποψινή συνάντησή τους, τέλος, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ακόμη τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με φόντο την τουρκική επιθετικότητα που ο πρωθυπουργός θα θέσει και την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή.

Επικοινωνία με Λονδίνο

Στο μεταξύ, στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλει την Άγκυρα να προσεγγίζει το Λονδίνο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναζητεί εναλλακτική στο αμερικανικό εμπάργκο με την παραγγελία αεροσκαφών Eurofighter, oΈλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προκλήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγκυρία κρίσιμη για την επίδειξη ενότητας της Συμμαχίας στη στήριξη της Ουκρανίας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της απόδοσης σε αυτήν καθεστώτος υποψηφίου. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ακόμη να συναντηθούν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, εφόσον τα προγράμματά τους το επιτρέψουν.