ΣΥΡΙΖΑ: Το “παζάρι” Τουρκίας- ΝΑΤΟ και οι απειλές Ερντογάν στην πρώτη συνάντηση Α. Τσίπρα- Γ. Τσούνη

Όχι στην ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τρόπο που να “βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας” έχει εκφωνήσει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Φινλανδή πρωθυπουργό όσο και στον αντιπρόεδρο της φινλαδικής Βουλής με τον οποίο συναντήθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Με λόγια απλά, να μην αρθεί το εμπάργκο σε πώληση όπλων στην Τουρκία.

Μετά τις δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δε, ο οποίος έκρινε “θεμιτά” τα ζητήματα που θέτει η, κατακόρυφα έχει ανέβει και η ανησυχία στην ηγεσία της Κουμουνδούρου η οποία μιλά για “παζάρι Τουρκίας- ΝΑΤΟ με στόχο τα F16 που ζητεί από τις ΗΠΑ η Άγκυρα”.

Συγκεκριμένα, ο γγ του ΝΑΤΟ δήλωσε πως η Συμμαχία “εργάζεται σκληρά” για να επιλύθει τα “θεμιτά” ζητήματα που θέτει η Τουρκία, παραδεχόμενος όμως ότι το θέμα ενδεχομένως να μην επιλυθεί εγκαίρως πριν από τη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το τέλος του μήνα, κάνοντας στροφή από τη θέση που είχε εκφράσει παλαιότερα ότι οι δύο χώρες θα γίνουν δεκτές “με ανοικτές αγκάλες”.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας- Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της φινλανδικής Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, βάσει της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει η Κουμουνδούρου:

“Η απόφαση για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι σεβαστή, καθώς ανήκει στον φινλανδικό λαό. Προσέθεσε ότι για να υποστηριχθεί, θα πρέπει να μην οδηγεί σε παραβίαση των αρχών της Φινλανδίας όσον αφορά την τήρηση του κράτους δικαίου και τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων σε χώρες που διενεργούν επιθετικές επιχειρήσεις, όπως η Τουρκία. Κυρίως, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παζάρια του ΝΑΤΟ για πώληση αεροσκαφών στην Τουρκία, δεδομένων των επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο”.

Τετ α τετ με αμερικανό Πρέσβη
Τα παραπάνω αναμένεται να επαναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στη σημερινή πρώτη συνάντησή του με τον νέο αμερικανό πρέσβη, Γ. Τσούνη, σήμερα στις 15.30 στο γραφείο του στη Βουλή ( θα συνοδεύεται από τον τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη).

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα πιάσει το νήμα της “ενημέρωσης” για το πώς στέκεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, από εκεί όπου το άφησε στην τελευταία του συνάντηση με τον Τζέφρι Πάιατ: Θα δηλώσει ένθερμη στήριξη στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων , επαναλαμβάνοντας ωστόσο την αντίθεσή του με την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία καθώς έχει δηλώσει πως “δεν είναι αμοιβαία επωφελής” για τις δυο χώρες, ενώ θα αναφερθεί ασφαλώς και στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα με σαφές αίτημα να μη δοθούν F16 στην Τουρκία.

Τις τελευταίες εβδομάδες άλλωστε, όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάλλει επανειλημμένως κατά Συμμάχων, με κύρια αιτίαση πως η στάση των ίσων αποστάσεων και του “βρείτε τα” που τηρούν, αποθρασύνει την Άγκυρα.