Πάτρα: Μέλη Φοιτητικών Συλλόγων για τις απειλές κατά του Πρύτανη – « Φαντασιακό πρόβλημα, πάνω στο οποίο προσπαθεί να χτίσει την δημόσια εικόνα του»

Το πρωί της Πέμπτης 14/4 αντικρίσαμε πληθώρα δημοσιευμάτων που ευαγγελίζονταν ότι ο Πρύτανης του Πα.Πα Χρήστος Μπούρας δέχτηκε απειλές κατά της ζωής του. Οι “απειλές” αυτές αποτελούνταν από συνθήματα , στένσιλ και πανό τα οποία με μία στοιχειώδη ανάγνωση ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει ότι αφορούν την δυσαρέσκεια φοιτητών για την στάση του σε μία σειρά από ζητήματα.
Ο κ. Χρήστος Μπούρας αντί να δει τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και να ακούσει τους φοιτητές και τους φορείς τους, δηλαδή τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τις αποφάσεις τους, επικεντρώνεται στα στένσιλ περιορίζοντας τα ζητήματα σε δύο με τρείς προβληματικές εξαιρέσεις στις εστίες, δημιουργώντας, ένα φαντασιακό πρόβλημα. Ένα φαντασιακό πρόβλημα, πάνω στο οποίο προσπαθεί να χτίσει την δημόσια εικόνα του και να κάνει πολιτική αναδεικνύοντας τον εαυτό του ως εγγυητή της νομιμότητας εντός του Πανεπιστημίου Πατρών. Να σημειώσουμε, πως το Πα. Πα., διαχρονικά είναι και θα συνεχίσει να είναι ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα με μηδαμινά περιστατικά εγκληματικότητας, κάτι το οποίο διαχρονικά το εγγυόνταν οι φοιτητές και η συνύπαρξη τους μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου και όχι γενικά και αόριστα δημόσια πρόσωπα όπως για παράδειγμα είναι οι επικεφαλής των πρυτανικών αρχών.
Τον κύριο Πρύτανη δεν τον νοιάζει που οι εστίες είναι μισοδιαλυμένες και οι φοιτητές ζουν σε άθλιες συνθήκες, που τα τμήματα είναι υποχρηματοδοτούμενα. Πράγματα τα οποία θα έπρεπε να τα ξέρει αναλυτικά και δεν χρειάζεται καν να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα προβλήματα του πανεπιστημίου που προσπαθούν οι φοιτητές να μεταφέρουν στους πανεπιστημιακούς θεσμούς ενώ ο ίδιος παίζει κρυφτό, ήδη από την έναρξη της θητείας του. Τα πανό, τα στένσιλ και ακόμα αρκετές παρεμβάσεις ομάδων φοιτητών ή φοιτητικών συλλόγων, στόχο είχαν να θίξουν αυτό αλλά όπως φαίνεται πάλι ο κ. Μπούρας παίζει κρυφτό, μέχρι ακόμα και από τα ίδια τα συνθήματα και από το τι λένε, έτσι ώστε να αποκρύψει για μία ακόμα φορά την ίδια την πραγματικότητα. Ο σκοπός, αγιάζει τα μέσα λέει ο σοφός λαός μας και μάλλον για τον κ. Μπούρα το ψέμα, η παράφραση και η θυματοποίηση είναι κάποια από τα μέσα για την εκπλήρωση του σκοπού του, δηλαδή της μετατροπής του σε πολέμαρχο της νομιμότητας εντός ενός χώρου (φαντασιακής) ανομίας.
Η δημοκρατία πρέπει να χαρακτηρίζει τους πανεπιστημιακούς θεσμούς, έτσι ώστε αυτοί αφ’ ενός να εντοπίζουν τα πραγματικά προβλήματα του Πανεπιστημίου και να τα επιλύουν και αφ’ ετέρον να μην μετατρέπονται σε φερέφωνα και υλοποιητές των πολιτικών του Υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης. Προκειμένου όμως να κατοχυρωθεί αυτή η δημοκρατία εντός των θεσμών αυτών, πρέπει να κατοχυρωθεί και η μόνιμη παρουσία και παρέμβαση όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας εντός των συνεδριάσεων των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου. Κατ’ επέκταση ο συστηματικός εκδιωγμός των φοιτητών, που άλλωστε αποτελούν το πιο πλειοψηφικό κομμάτι της ακαδημαϊκής κοινότητας, και των φορέων τους από τα όργανα αυτά είναι μία κίνηση αυταρχικότητας και κατάλυσης του δημοκρατικού πανεπιστημίου. Αυτή είναι και η πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων στο Πανεπιστήμιο Πατρών μετά την έναρξη της θητείας του κ. Μπούρα, αφού ο ίδιος δεν έχει επιτρέψει ούτε μία φορά την είσοδο των φοιτητών εντός των συνεδριάσεων, εκχυδαϊζοντας ταυτόχρονα το επίπεδο της συζήτησης αφού πλέον ο μέσος επιθετικός προσδιορισμός που χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει τους φοιτητές είναι ο τραμπούκος φοιτητάμπουρας. Είναι σημαντικό να δηλώσουμε το εξής. Εκπρόσωποι φοιτητών έχουν σταλεί στις συνεδριάσεις της συγκλήτου, αλλά προφανέστατα ο διάλογος έχει γίνει εκτός της διαδικασίας, προσωπικά με τον Πρύτανη και όχι με το σώμα της συγκλήτου ενώ συζήτηση δεν γίνεται ποτέ αφού ο κ. Πρύτανης καταφεύγει σε επιθετικούς προσδιορισμούς που δεν θα ήταν πρέπον να γραφτούν σε τούτο το κείμενο.
Τέλος, άξιο σχολιασμού είναι η τρομακτική ταχύτητα με την οποία τοπικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας Αχαϊας έτρεξαν να υπερασπιστούν την ζωή του Πρύτανη, με την κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου να αναφέρει την αναγκαιότητα ψήφισης και εφαρμογής του νέου νόμου-πλαισίου που έχει ανακοινώσει το υπουργείο παιδείας.
Καλούμε τον κ. Μπούρα να σταματήσει συκοφαντεί τις δράσεις και τις αποφάσεις των φοιτητών επικαλούμενος ανυπόστατες κατηγορίες για απειλές κατά της ζωής του . Τον καλούμε να απαντήσει ευθέως για τα ζητήματα που αφορούν τους φοιτητές . Ποιός είναι ο λόγος που δεν δέχεται να συνομιλεί ανοιχτά μαζί τους ; Τι στάσει κρατάει αυτός και η ίδια η Σύγκλητος για τις αλλαγές της κυβέρνησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που έρχονται και πλήττουν το Δημόσιο Δωρεάν και Δημοκρατικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης ; Θα σταθεί επιτέλους δίπλα στους φοιτητές του η θα συνεχίσει να τους θεωρεί τραμπούκους; Αυτά τα ερωτήματα οφείλει να απαντήσει και πάνω σε αυτά των εγκαλούμε.

Μέλη Φοιτητικών Συλλόγων.