(Φωτο)-Πάτρα: Ο Ροταριανός Αθ. Διαμαντόπουλος παρουσίασε το θέμα “Αλλαγές των ταφικών εθίμων λόγω πανδημιών”.

Την Δευτέρα 11 Απριλίου 2022 ο αγαπητός Ροταριανός Αθανάσιος Διαμαντόπουλος, τέως Πρόεδρος του Ομίλου, Δρ. Ιατρός Νεφρολόγος, Αρχαιολόγος, Άμισθος Καθηγητής Ιατρικής, πραγματοποίησε ομιλία στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του Ομίλου και φίλοι μας, ο κ. Διαμαντόπουλος μας παρουσίασε το θέμα “Αλλαγές των ταφικών εθίμων λόγω πανδημιών”. Βασικό κίνητρο για την παρούσα ομιλία στάθηκαν κατά τον ίδιο η πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων περί Covid – 19, που έφθασαν στις αρχές Μαρτίου στον εντυπωσιακό αριθμό των 700.000, με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό, με ελάχιστες όμως να συγκρίνουν την αλλαγή των ταφικών εθίμων με τις αλλαγές σε άλλες επιδημίες του παρελθόντος. Από το θεϊκό κακό της πανδημίας, στην διαχείριση του πλήθους των πτωμάτων, με την χρήση αρχέγονων στοιχείων της φύσης όπως το νερό, το χώμα, τη φωτιά και τον αέρα,  μας ξενάγησε διαχρονικά στους τιμητικούς “επουράνιους”  ή μαζικούς τάφους.

Ο εξαιρετικός λόγος του σε συνδυασμό με τη βαθειά ιστορική γνώση, μέσα από αποσπάσματα του Ομήρου, αρχαίων τραγωδών και της Π.Διαθήκης, τα ταφικά ευρήματα και τα ιστορικά δεδομένα, αποτελούν την δική του συμβολή στην διατήρηση της μνήμης των εκατομμυρίων νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και ένα έναυσμα προβληματισμού για τους επιζήσαντες.

 

Προσεγγίζοντας με σεβασμό  το μυστήριο του θανάτου εξηγεί ότι  από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η ταφή έχει θεωρηθεί από τους πιστούς κάθε θρησκείας ως το πέρασμα στον κόσμο της θεότητας και μια από τις τρεις κύριες στάσεις στο επίγειο ταξίδι του ανθρώπου,  rite de passage. Συνοψίζοντας ο εξαίρετος Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής, κ Διαμαντόπουλος, τονίζει ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα και προμηνύει την μετατροπή της Ελλάδας σε πολυπολιτισμική χώρα που θα μας απομακρύνει  από το να επιτελούμε αυτό που θεωρούμε ως καθήκον προς τους γονείς μας.

 “Δεύτε λάβετε τελευταίον ασπασμόν στα ταφικά έθιμα όπως τα ξέραμε”.

 

Ευχαριστούμε θερμά τον τέως Πρόεδρο του Ομίλου Αθανάσιο Διαμαντόπουλο για την μεστή ομιλία του αλλά και την ευγενική προσφορά να συνοδεύσει την ομιλία του με κρασί και τσίπουρο της παραγωγής του.