Η Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα για την Ημέρα της Γυναίκας

Σε δηλωσή της  για την Ημέρα της Γυναίκας η Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, Αντιπρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Δ.Ε, Μέλος Πανελλαδικού Συμβουλίου  Ε.ΓΕ  Ένωσης Γυναικών Ελλάδος αναφέρει:

8 Μαρτη  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η Ειρήνη, η Δημοκρατία, η Ισότητα είναι γένους θηλυκού και μας θυμίζουν κάθε μέρα πως η ζωή είναι γυναίκα!

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας σηματοδοτεί τον συνεχή αγώνα για την εξάλειψη των δια-

κρίσεων και την βελτίωση της θέσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ  για την Γυναίκα στο Πεκίνο το 1995,  στη Διακύρηξή της κάνει σαφή αναφορά της « Συνεισφοράς των Γυναικών στον Πολιτισμό της Ειρήνης»

« Ο ρόλος των Γυναικών στη δημιουργία και στη διαφύλαξη της ζωής , τις προίκισε με ψυχολογικές και πρακτικές ικανότητες, απαραίτητες για τις Ειρηνικές σχέσεις και την κοινωνική ανάπτυξη» .Η ταυτόσημη  έννοια  ΓΥΝΑΙΚΑ και ΕΙΡΗΝΗ , οφείλει να έχει εφαρμογή έστω σήμερα.

Δυστυχώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμάται στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της έκρηξης των περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών στο οικογενειακό, επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Στην Ουκρανία χιλιάδες γυναίκες με τα παιδιά τους ,τραγικά θύματα των πολεμικών συγκρούσεων ,εγκαταλείπουν  την ασφάλεια της εστίας του, βιώνοντας τις εφιαλτικές στιγμές του πολέμου, εκτίθενται σε κινδύνους, εκμετάλλευση, βία και διακρίσεις. Μία λαίλαπα κακουχιών που διαπερνά τα σύνορα της Ευρώπης εγείροντας προβληματισμούς για τις συνολικές ευθύνες.

Την ίδια ώρα, η πανδημία εκτόξευσε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με θύματα κυρίως, γυναίκες. Πόσες άραγε εξακολουθούν να πέφτουν καθημερινά θύματα επικίνδυνων συμπεριφορών όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στην εργασία, δοκιμάζοντας τις αντοχές της ίδιας της κοινωνίας;

Η σημερινή Ημέρα βρίσκει και πάλι τις γυναίκες λαβωμένες! Γι’ αυτό και πρέπει να αποτελέσει μία ευκαιρία αφύπνισης συλλογικών και ατομικών συνειδήσεων, ελπίδας και δύναμης.

Ας εμπνευστούμε από όλες τις γυναίκες που διαχρονικά κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αποτελέσουν φάρο δημοκρατίας, ισότητας και προόδου.

Η προσφορά των γυναικών, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές είναι αυτές που καθορίζουν τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης κοινωνίας η οποία πρέπει να παραμείνει ενεργή και θωρακισμένη, εάν θέλουμε ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον.