Ουκρανία: Πρώτες διαπραγματεύσεις, αν και συνεχίζονται οι μάχες

Απευθείας συνομιλίες θα έχουν σήμερα οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης. Οι προσδοκίες πάντως είναι χαμηλές έως ανύπαρκτες καθώς η Μόσχα συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για πέμπτη ημέρα ενώ μετακινεί και νέες δυνάμεις προς το Κίεβο, τη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και τη Χερσώνα. Οι μάχες συνεχίζονται.

Πάντως οι ουκρανικές δυνάμεις δείχνουν ικανές να κρατήσουν τον έλεγχο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Ζελένσκι. Από την άλλη το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να ρίξει και άλλες δυνάμεις. Παράλληλα συνεχίζεται και η μάχη στο διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Στη Νέα Υόρκη, θα συνεδριάσει σήμερα το βράδυ η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (η ολομέλεια των 193 μελών) προκειμένου να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία κείμενο που καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα είναι η 11η ειδική συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης από την ίδρυση του Οργανισμού και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ημέρες.

Σύμφωνα με προσχέδιο που συζητείται στις διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Νέα Υόρκη, η Γενική Συνέλευση θα καταδικάσει τη ρωσική εισβολή με τους πιο σθεναρούς όρους και θα ζητήσει την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας και την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ. Η απόφαση πάντως δεν θα είναι δεσμευτική, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει ωστόσο μεγάλη πολιτική και διπλωματική σημασία.

Μάχες και κυρώσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει το απόγευμα νέα τηλεδιάσκεψη με συμμάχους και εταίρους της Ουάσινγκτον τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η τηλεδιάσκεψη διεξάγεται στον απόηχο της απόφασης Πούτιν να τεθούν σε ετοιμότητα οι ρωσικές “πυρηνικές δυνάμεις αποτροπής”.

Στην οικονομία, μετά τις κυρώσεις που αποφάσισαν από κοινού Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες και τις απαγορεύσεις στις αεροπορικές πτήσεις από τη Ρωσία στην ΕΕ, συζητούνται σήμερα περιοριστικά μέτρα και στον τομέα της ενέργειας από τους αρμόδιους υπουργούς των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Επιτροπή. Σε ισχύ τέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27% σε ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου, κατά τις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, όπως μετέδωσε νωρίς το πρωί το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.