Ηνωμένο Βασίλειο: Η BP αποχωρεί από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft

Την αποχώρηση από το μερίδιο του 19,75% της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft, ανακοίνωσε η BP ως αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξέλιξη αυτή μπορεί να κοστίσει στη Rosneft περίπου 25 δισ. δολάρια.

Ο πετρελαϊκός κολοσσός δέχεται πιέσεις από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να κάνει την εν λόγω κίνηση από την εισβολή της Πέμπτης.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα διευθυντικά στελέχη της BP, που είχαν θέση παράλληλα και στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ανακοίνωσαν πως παραιτούνται από το ΔΣ της ρωσικής εταιρείας, με την σχετική απόφασή τους μάλιστα να έχει άμεση ισχύ.

Όπως μεταδίδει το BBC, o κ. Looney ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft από το 2020, μαζί με τον πρόεδρό του Igor Sechin, ο οποίος είναι στενός φίλος και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της BP, Χέλγκι Λουντ «η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια πράξη επιθετικότητας που έχει τραγικές συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή. Η BP δραστηριοποιείται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια, συνεργαζόμενη με εξαιρετικούς Ρώσους συναδέρφους. Ωστόσο, αυτή η στρατιωτική δράση αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή. Έχει οδηγήσει το διοικητικό συμβούλιο της BP στο συμπέρασμα ότι η εμπλοκή μας με τη Rosneft, μια κρατική επιχείρηση, πλέον, δεν μπορεί να συνεχιστεί».