Τσίπρας: Ανοιχτή πληγή η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χώρα και το λαό

Ανοιχτή πληγή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή που συνεδριάζει με θέμα το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κυβερνάει μέσω της διαφθοράς και της εξαγοράς συνειδήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «Που πήγαν αυτά τα χρήματα; […] Είτε τα κρύβεις σε σακούλες είτε τα μεταφέρεις σε εμβάσματα είτε τα μοιράζεις αφειδώς στο όνομα της πανδημίας, είτε τα μοιράζουν οι μαυρογιαλούροι του 60 είτε οι γιάπηδες του 2022 είναι το ίδιο. Έτσι έχετε μάθει να κυβερνάτε την Ελλάδα. Το έχετε τερματίσει».

«Η φαυλότητα, η προπαγάνδα, η διαφθορά, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ήταν πάντα στο DNA της παράταξης σας, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν έχει προηγούμενο, σε μια περίοδο που η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών ασφυκτιούν. Με το πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημα κι εσείς έχετε στήσει πάρτι με το δημόσιο χρήμα, για να χτίσετε το καθεστώς σας», είπε ο κ. Τσίπρας

Πρόσθεσε επίσης ο κ. Τσίπρας ότι πραγματικός σκοπός της ΝΔ για την επάνοδό της στην διακυβέρνηση ήταν «για να κάνετε ρεσάλτο στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού που βγήκε από την πολυετή κρίση χάρη και στη δική μας υπεύθυνη διακυβέρνηση».

«Σε αυτό το κομπόδεμα έχετε πέσει εσείς και οι κρατικοδίατοι κηφήνες που κουβαλάτε μαζί σας. Ροκανίζετε τα εφόδια … δεν αυξάνετε τον κατώτατο μισθό και έχετε το θράσος να δίνετε χρυσούς μισθούς στα γαλάζια Golden boys» πρόσθεσε λέγοντας σχολιάζοντας ακόμη το γεγονός ότι οι μισθοί στα στελέχη οργανισμών όπως ο ΕΦΚΑ και εταιρειών όπως η ΔΕΗ αλλά και άλλες οι μισθοί διοικητών και «ιδιωτών κολλητών διευθυντών» ορίζονται στις 8000 ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσετε στα 800 ευρώ τον κατώτατο μισθμό.

«Μοιράσατε 5 δισ. με αδιαφάνεια και λέτε στους πολίτες που κρυώνουν πως θα εκτραπούμε δημοσιονομικά αν μειώσετε τον ΕΦΚ και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτοί είστε, σπαταλάτε στα δικά σας παιδιά τα χρήματα του ελληνικού λαού. Αυτά τα χρήματα που μοιράζετε από το κομπόδεμα του ελληνικού λαού στα δικά σας φερέφωνα και τους κολλητούς σας, είναι χρήματα που στερήθηκαν οι γραιτροί και οι νοσηλευτές, οι άνθρωποι που έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, τα στερήθηκε το ΕΣΥ και γι’ αυτό είμαστε η χώρα με τους περισσότερους θανάτους» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Αυτά τα χρήματα που μοιράζετε με τις λίστες Πέτσα για να φτιάξετε το καθεστώς σας είναι χρήματα που στερήσατε από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο μην αντέχοντας τα απανωτά lockdown. Όσο εσείς μοιράζετε χρήμα στους κολητούς σας ο πληθωρισμός εκτινάχτηκε.

»Σας είπα ότι δεν προβλέπει ο προϋπολογισμός ένα ευρώ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Θέλω να αναρωτηθώ αν έχετε εικόνα του τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας αναφορά στο επεισόδιο με τις αποδοκιμασίες στον Άδωνι Γεωργιάδη στην Καστοριά.

«Έχετε εικόνα τι συμβαίνει όταν έρχονται οι λογαριασμοί του ρεύματος; Η δική σας έγνοια ενώ σας προειδοποιούσαμε τι έρχεται ήταν να ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ αφαιρώντας από το κράτος τη δυνατότητα να ασκήσει τιμολογιακή πολιτική μείωσης των τιμών. Μας ασκούαστε κριτική ότι επί των ημερών μας η ΔΕΗ δεν πήγαινε καλά στο χρηματιστήριο, όμως πήγαινε καλά στις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών. Ούτε ένα ευρώ δεν αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος και είχαμε και μνημόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχετε πάει σε ένα βενζινάδικο να βάλετε βενζίνη. 1,85 ευρώ το λίτρο. Γιατί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η τιμή είναι αρκετά χαμηλότερη; Η Ελλάδα είναι 17η στην τιμή προ φόρων αλλά μετά την επιβολή των φόρων ανεβαίνει στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ. Αλλά ενώ είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες με την υψηλότερη τιμή, είμαστε στις χώρες με έναν από τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς. Ακριβότερη στα τρόφιμα στο ρέυμα στην βενζίνη αλλά φθηνότερη στο μισθό. Αυτή είναι η εικόνα της χώρας. Σας απασχολεί αυτό;

»Στην Ισπανία, ο κατώτατος μισθός πηγαίνει στα 900 ευρώ. Και εσείς από το 2019 όταν τον αυξήσαμε εμείς και καταργήσαμε τον υποκατώτατο, τον έχετε κρατήσει καθηλωμένο. Στην πραγματικότητα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από την προ κρίσης περίοδος. Πότε θα κάνετε αυξήσεις; Τώρα ο κόσμος στενάζει. Τώρα δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα. Πως θα ζήσουν οι συνταξιούχοι; Πως θα ζήσουν οι οικογένειες; Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;

»Το μόνο που σας απασχολεί είναι πως και από πού θα ενημερώνεται. Από ποια κανάλια και εφημερίδες θα ενημερώνονται και νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα συγκρατήσετε την οργή του κόσμου Αυτό που κάνετε δεν είναι μόνο ανήθικο, το να μοιράζετε με απευθείας αναθέσεις στους δικούς σας ανθρώπους. Είανι και εγκληαμτικό σε μια κοινωνία να στερείτε σε αυτές τις συνθήκες τους πόρους που θα της επιτρέψουν να ζήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία για τους όρους λειτουργίας της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, για την απουσία κρίσιμων μαρτύρων και την απόκρυψη του ίδιου του Στέλιου Πέτσα από την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λίστα Πέτσα. Υπάρχει η λίστα Μητσοτάκη γεμάτη χορηγούς, κουμπάρους ημέτερους και γαλάζια παιδιά. Πρόκειται για ένα σύστημα που κρατά και κρατείται από τον κ. Μητσοτάκη».

«Το κριτήριο που χρηγματοδοτήθηκαν ΜΜΕ είναι ένα: Στηρίζεις την κυβέρνηση πληρώνεσαι. Την αποθεώνεις; Πληρώνεσαι ακόμα περισσότερο. Αλίμονο σε όσους δημοσιογράφους και Μέσα έχουν το θάρρος να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Για αυτούς τους θαραλλέους όχι μόνο δεν υπάρχει χρήμα, αλλά οικονομική ασφυξία και για ορισμένους από αυτούς υπάρχει και το ειδώλιο του κατηγορουμένου» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό εξαπέλυσε σφορά πυρά κατά της κυβέρνησης για απόπειρα λοβοτομής της δημοκρατίας, εφόφθαλμη απόπειρα παρέμβασης στη δικαιοσύνη και απόπειρα δημιουργίας ενός καθεστώτος.

«Η Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γυρίσει πίσω, μπορεί επί Μητσοτάκη να είναι η χώρα όπως η Ουγγαρία του Όρμπαν αλλά υπάρχουν αντισώματα στην κοινωνία, αντισώματα δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας κάνοντας λόγο για επιδίωξη του πρωθυπουργό να δημιουργήσει καθεστώς.

«Τα καθεστώτα πέφτουν απότομα και πέφτουν με πάταγο. Έρχεται η ώρα σας. Μπορείτε να βγάλετε όσα πορίσματα θέλετε. Η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει βγάλει το δικό της πόρισμα. Είστε ανοιχτή πληγή για τη χώρα και τον ελληνικό λαό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας να επαναλάβει το αίτημά του για εκλογές και το στόχο του για ανάδειξη προοδευτικής διακυβέρνησης που θα επιτρέψει στη χώρα να επουλώσει τις πληγές της.