Η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική», είπε ο Τζόνσον από Κίεβο

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν πολιτική καταστροφή, ανθρωπιστική καταστροφή και κατά τη γνώμη μου θα ήταν επίσης για τη Ρωσία, για τον κόσμο, στρατιωτική καταστροφή», είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μετά από τη συνάντησή του στο Κιέβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπό τη σκιά των ανησυχιών για εισβολή της Ρωσίας επί ουκρανικού εδάφους.

Η συγκέντρωση 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας είναι μία «ζοφερή πραγματικότητα», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον, ο οποίος τόνισε πως η χώρα του μαζί με τη Δύση έχει στηρίξει εμπράκτως την Ουκρανία.

Ανακοίνωσε κονδύλι 88 εκατομμυρίων λιρών για ενίσχυση της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων ως προς την ενεργειακή της ανεξαρτησία, ενώ αναφέρθηκε και στο βρετανικό σχέδιο ενισχυμένων κυρώσεων κατά ρωσικών συμφερόντων κατά τρόπο «αυτόματο» σε περίπτωση εισβολής, όχι ως πράξη εχθρική προς τη Ρωσία, όπως τόνισε, αλλά ως μήνυμα στήριξης της ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Συμπλήρωσε ότι ο ουκρανικός λαός έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ενταχθεί σε όποιον οργανισμό επιθυμεί και τόνισε ότι «είναι ζωτικής σημασίας η Ρωσία να οπισθοχωρήσει και να επιλέξει την οδό της διπλωματίας», κάτι που όπως σημείωσε «είναι ακόμα πιθανό».

Επανέλαβε δε το μήνυμα που στέλνει το τελευταίο διάστημα στον ρωσικό λαό, ότι δηλαδή οι Ουκρανοί θα προβάλλουν «αιματηρή αντίσταση», καλώντας τους γονείς και τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να το αναλογιστούν αυτό.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ο συνομιλητής του τον διαβεβαίωσε για τη βρετανική υποστήριξη της ακεραιότητας της χώρας του και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του μεταξύ άλλων για την ετοιμότητα του Λονδίνου να επιβάλει ευρύτερες κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων σε περίπτωση εισβολής, καθώς και για την παράδοση βρετανικών αμυντικών αντιαρματικών όπλων στον ουκρανικό στρατό.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Τζόνσον θα έχει τελικά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν την Τετάρτη. Το προγραμματισμένο για τη Δευτέρα τηλεφώνημα δεν έγινε, διότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπερασπιζόταν τον εαυτό του και την κυβέρνηση έναντι της επικριτικής έκθεσης της Σου Γκρέι για το ‘partygate’

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο το πρωί, λίγο πριν ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρήσει για το Κίεβο, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου ναύαρχος σερ Τόνι Ραντάκιν προέβη σε ενημέρωση για τα στρατιωτικά δεδομένα στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Όπως είπε, «ένα σημαντικό ποσοστό της χερσαίας δύναμης μάχης της Ρωσίας έχει πλέον συγκεντρωθεί στα δυτικά σύνορα, εκ παραλλήλου με μία επιχείρηση εκφοβισμού, όπως στρατιωτικές ασκήσεις σε μία κλίμακα που δεν έχουμε δει ποτέ πριν».

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ενέργειες «ταιριάζουν με το μοτίβο εξαναγκασμού και εκφοβισμού που επιδιώκει την υπονόμευση των αξιών και των αρχών της Δύσης».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, ο σερ Τόνι ενημέρωσε τους υπουργούς για τον δυνητικό αντίκτυπο που θα έχει για τη Βρετανία μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται για περιορισμό του κινδύνου και για ενθάρρυνση της Μόσχας να επιδιώξει διπλωματική επίλυση της έντασης.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον είπε στους υπουργούς του ότι η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική» και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας.