Χρηματιστήριο: Profit taking, ενόψει των αυριανών κρίσιμων ανακοινώσεων

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σημαντικά στηρίγματα ώστε να διατηρήσει την επαφή με τις 920 μονάδες βρήκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και βρέθηκε ακόμη και στο -0,80% κατάφερε να μαζέψει στο τέλος τις απώλειες του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,27% στις 918,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 913,11 μονάδων (-0,80%) και 920,92 μονάδων (+0,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,5 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Profit taking, ενόψει των αυριανών κρίσιμων ανακοινώσεων

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,21%, στις 2.212,80 μονάδες, ενώ στο +0,95% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.508,83 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 597,37 μονάδες.

Μετά την εκρηκτική άνοδο της Δευτέρας το Χρηματιστήριο προσπαθεί να διαχειριστεί τις διορθωτικές κινήσεις που ευλόγως βγαίνουν, ειδικά σε τίτλους που κατέγραψαν σημαντικές αποδόσεις το προηγούμενο διάστημα, όπως είναι η ΔΕΗ. Βέβαια, αυτό που επισημαίνεται από αρκετούς αναλυτές είναι ότι οι διορθωτικές αυτές κινήσεις δεν είναι “σφοδρές”, όπως γινόταν σε προηγούμενες περιπτώσεις αναδίπλωσης της αγοράς, προμηνύοντας περισσότερο την προσπάθεια αρκετών χαρτοφυλακίων για βελτίωση της ρευστότητας τους.

Επίσης, οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έχουν επανέλθει, καθώς τα κρούσματα στην ελληνική κοινότητα εκτινάχθηκαν χθες στις 8.613 καταγραφές. Και μπορεί η κυβέρνηση να ξορκίζει τα σενάρια lockdown, η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αναγκάζονται να πάρουν μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν τα χειρότερα.

Τα δύο μέτωπα

Η αυριανή συνεδρίαση σαφώς θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, με πολλά χαρτοφυλάκια να προσπαθούν να ενθυλακώσουν μέρος της ρευστότητάς τους ενόψει των κρίσιμων ανακοινώσεων για το ΑΕΠ της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI αύριο, 11 Νοεμβρίου 2021. Ειδικά μάλιστα στο δεύτερο μέτωπο, η αγορά έχει δημιουργήσει πολλά σενάρια επί χάρτου για τις πιθανές αλλαγές που θα ανακοινώσει ο οίκος στον ελληνικού ενδιαφέροντος δείκτη, με τις θέσεις ήδη να έχουν ληφθεί από την εγχώρια αγορά.

Στο πρώτο μέτωπο τώρα, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε σημαντική αναθεώρηση για την ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2021, από το 4,3% που προέβλεπε τον περασμένο Μάιο, στο 6,1%. Και σύμφωνα με το Capital.gr, η δυναμική που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία μετά το άνοιγμα της αγοράς τον Μάιο, πιθανόν να οδηγήσει την Κομισιόν θα αναθεωρήσει εκ νέου τις προβλέψεις της προσεγγίζοντας την πρόβλεψη της τράπεζας της Ελλάδας για ανάπτυξη 7% του 2021 μάλλον στις χειμερινές της προβλέψεις τον Φεβρουάριο.

Βέβαια σε μια οικονομία που είναι κατά βάση καταναλωτική, ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επίδραση της αύξησης του πληθωρισμού στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθώς ο δείκτης τιμών εκτοξεύθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο από 2,2% τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα όπως εξηγούν οι αρμόδιοι η άνοδος αυτή οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των ενεργειακών προϊόντων, αλλά δεν αποκλείεται αυτή η εικόνα να αποτυπωθεί τους επόμενους, χειμερινούς γαρ, μήνες στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΔΕΗ, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Titan και Aegean σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος, Motor Oil, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και ΟΤΕ.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο ενισχύθηκε κατά 2,70%, με τις ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%, παρέχοντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΧΑ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο Ελλάκτωρ.