Μάζεψε ελαφρώς στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στην… παγκόσμια πτωτική “γραμμή” συντάχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να μάζεψε ελαφρώς τις απώλειες του στο τέλος, όμως δεν έδωσε το μήνυμα ότι μπορεί να καταφέρει ένα καλύτερο κλείσιμο έτους, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την εκπνοή του 2021.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 876,93 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 865,49 μονάδων (-2,48%) και 877,40 μονάδων (-1,14%). Ο τζίρος ανήλθε στα 43,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 19,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,13 εκατ. τεμάχια.

Μάζεψε ελαφρώς στο τέλος τις απώλειες το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,30%, στις 2.101,04 μονάδες, ενώ στο -0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.485,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,38% στις 556,95 μονάδες.

Κύμα… Omicron

Βέβαια, το Χρηματιστήριο δεν διέφερε σήμερα από αυτά που συνέβησαν στις αγορές διεθνώς, καθώς οι ανησυχίες για την επίδραση της παράλλαξης Omicron σκίασαν κάθε αγοραστική δύναμη. Άλλωστε, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Covid-19 και η επέλαση ανά την Ευρώπη της νέας μετάλλαξης αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά ότι το πρόβλημα της πανδημίας φαίνεται ότι δεν κλείνει εύκολα και θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία.

Και σε αυτό βέβαια δεν μπορεί να μείνει έξω και η ελληνική, η οποία έχει αφήσει στη μέση μια ισχυρή ανάκαμψη προκειμένου να ελέγξει στην κοινότητα τις διάφορες παραλλάξεις που εμφανίζονται κατά καιρούς. Και μπορεί μέχρι τώρα να υπάρχουν μέτρα που δεν περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα πολύ, αλλά σύμφωνα με το Capital.gr, μπορεί να ληφθούν πιο αυστηρές αποφάσεις τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

Η τεχνική εικόνα

Πάντως, λίγο πριν από την εκπνοή του 2021, η αγορά σίγουρα έχει κουράσει μιας και σε λίγο θα καταγράψει και νέο ρεκόρ συσσώρευσης, ήτοι 9 ολόκληρους μήνες, σύμφωνα με την Fast Finance. Αν κάποιος δει τόσο την οικονομία όσο και τα αποτελέσματα των εταιρειών συνάμα με το σημαντικό ξεκαθάρισμα του τραπεζικού κλάδου, δύσκολα θα βρει σοβαρή αιτία για μία πτώση της αγοράς.

Εκεί, κατά ένα μεγάλο μέρος, αποδίδεται και η επί εννέα μήνες συσσώρευση της ελληνικής αγοράς, την ώρα μάλιστα που τα εταιρικά αποτελέσματα, οι επιδόσεις της οικονομίας, η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και οι προοπτικές που εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές είναι αξιοσημείωτα θετικές. Ένα τρίπτυχο όμως δεν δείχνει να έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό της Λ. Αθηνών, καθώς η αβεβαιότητα της πανδημίας έχει δημιουργήσει μια κινούμενη άμμο για κάθε νέο κεφάλαιο που έχει βάλει στο ραντάρ του τα ελληνικά assets.

Τεχνικά σε μεγάλη εικόνα και για όσο διατηρούμε τις 850 μονάδες σε κλείσιμο μήνα, η εικόνα δεν είναι και τόσο αρνητική. Ωστόσο, η καθοδική διάσπαση των 880 μονάδων μπορεί να δώσει και πάλι κίνηση στην ζώνη των 855-860 μονάδων. Επίσης, ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 561 μονάδες, ανοίγοντας τον δρόμο προς τις 545 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Aegean, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια και Quest έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, Titan, Alpha Bank, Eurobank, ΟΛΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Σαράντης και Motor Oil, ενώ ο ΟΠΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ, με τη Λάμδα να ολοκληρώνει με κέρδη 1,37%.