Πρέσβης HAE: Η επαναπροσέγγιση με Τουρκία δεν επηρεάζει τις στενές σχέσεις με Ελλάδα

Την άποψη πως η εξομάλυνση της σχέσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία μπορεί να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την Ελλάδα εκφράζει στην αποκλειστική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και στον Απόστολο Μαγγηριάδη ο Πρέσβης της χώρας.

Παράλληλα εξηγεί πως η συμμαχία μεταξύ Αθήνας κι Αμπου Ντάμπι είναι στρατηγική και θα γίνεται ολοένα και βαθύτερη τα επόμενα χρόνια.

Μετά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου στην Τουρκία, η Αθήνα φάνηκε να ανησυχεί για το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης μεταξύ των Εμιράτων και της Τουρκίας. Θα πρέπει στα αλήθεια η Αθήνα να ανησυχεί;

Απάντηση: Δεν νομίζω πως η Αθήνα θα πρέπει να ανησυχεί για οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. Έχουμε καταπληκτικές σχέσεις με την Ελλάδα, στο πολιτικό και στο στρατιωτικό πεδίο, πλέον και στην οικονομία και στον πολιτισμό που αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο.  Όλα αυτά λειτουργούν για την βελτίωση των σχέσεων. Η κίνηση για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία δεν αποσκοπεί στο να επηρεάσει τις στενές σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Αντίθετα, είναι μέρος της νέας στρατηγικής των ΗΑΕ για αποκλιμάκωση και διαβούλευση αντί της σύγκρουσης. Να προχωρήσουμε με την Τουρκία με έμφαση στην οικονομική συνεργασία και όπως γνωρίζετε, η οικονομική συνεργασία προσφέρει και μια πολιτική επιρροή.

Σωστά. Όμως αυτή η συνεργασία με την Τουρκία περιορίζεται μόνο στο οικονομικό πεδίο με την Άγκυρα; Μήπως βλέπετε και εμβάθυνση της συνεργασίας σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο;

Aπάντηση: Νομίζω πως πρόκειται για κάτι που αναπτύσσεται σταδιακά. Ξεκινάμε με την οικονομική συνεργασία που καλλιεργεί το έδαφος για συνεργασία σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο. Ξέρετε, με την Τουρκία είχαμε 10 χρόνια, μια δεκαετία συνεχούς έντασης. Αλλά θεωρούμε πως είναι προτιμότερο να αποκλιμακώσουμε αυτή την ένταση. Και νομίζω αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα επίσης, αφού οι καλές σχέσεις των ΗΑΕ με την Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και θεωρώ πως η σταθερότητα στην περιοχή είναι ένα πλεονέκτημα για τις σχέσεις μας με την Ελλάδα.

Κατανοητό. Τώρα, αναφορικά με τη διμερή σχέση με την Ελλάδα. Ποια πεδία συνεργασίας βλέπετε στο μέλλον για τις δυο χώρες;

Aπάντηση: Τα τελευταία 50 χρόνια είχαμε καταπληκτικές σχέσεις με την Ελλάδα. Και θεωρώ πως τα επόμενα 50 χρόνια θα έχουμε ακόμη καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα. Δουλεύω τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας, αφού σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο οι σχέσεις είναι εξαιρετικές αυτή τη στιγμή. Όμως τα πεδία οικονομικής συνεργασίας μπορούν να ενισχύσουν περισσότερο τις σχέσεις μας. Και βέβαια ο πολιτισμός, ο αθλητισμός κι όλοι οι άλλοι πυλώνες των σχέσεων με την Ελλάδα.

Και οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει και μια στρατιωτική συνεργασία. Η Ελλάδα και τα ΗΑΕ.

Aπάντηση: Κοιτάξτε, η Ελλάδα είναι ένας από τους στρατηγικούς μας εταίρους. Έχουμε στρατηγική συμφωνία, εταιρική συμφωνία με την Ελλάδα, είναι μια από τις δέκα μόνο χώρες που έχουμε τέτοια συμφωνία κι αυτό αποδεικνύει το πόσο στενές είναι οι σχέσεις ΗΑΕ και Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ασφαλείας.
Πηγή: skai.gr