Φυλάκιση Καβαλά: H Eυρώπη απειλεί την Τουρκία με αποβολή από το Συμβούλιο

Σφίγγει ο κλοιός για την Τουρκία για την υπόθεση του φυλακισμένου ακτιβιστή Οσμάν Καβαλα, με το Συμβούλιο της Ευρώπης να την απειλεί ακόμα και με αποβολή.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 26/12 τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε παράταση της φυλάκισης του ακτιβιστή ο οποίος βρίσκεται σε καθεστώς κάθειρξης από το 2017 παρότι το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε αποφασίσει αποφυλάκιση του.

Η επιτροπή υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης συζήτησε εκ νέου χθες 30/11 το θέμα με το ενδεχόμενο αποκλεισμού της γείτονος από το συμβούλιο, εφόσον επιμείνει στην μη αποφυλάκιση του Καβαλά να είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό.

Ο Οσμάν Καβαλά, μέσα από την φυλακή, έδωσε συνέντευξη στην DW απαντώντας γραπτά σε ερωτήσεις όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως « Οι κατηγορίες περί κατασκοπίας σε βάρος μου και η φυλάκιση μου παρά την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι κατασκευασμένες, ο νομικός ορισμός της κατασκοπίας δεν στοιχειοθετείται. Δεν παρουσιάστηκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για κατασκοπία. Για τον λόγο αυτό συνέκρινα κάποτε τις κατηγορίες με πρακτικές της ναζιστικής περιόδου».

Πηγή: skai.gr