Δυναμική διεκδίκηση, από την κυβέρνηση των αναγκαίων κονδυλίων, για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας, να πληρώνει

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2022 :
ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Στην Οικονομική Επιτροπή της Δευτέρας 29/11/21, η Δημοτική Αρχή, σε σύγκλιση με άλλες παρατάξεις αποφάσισε την μείωση των δημοτικών τελών του 2022, μόνο κατά 5% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός των ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Τα νούμερα που παρουσιάζονται στην απόφαση αποτυπώνουν τις πολιτικές επιλογές και τις προτεραιότητες που ιεραρχεί η Δημοτική Αρχή, αλλά και άλλες παρατάξεις. Αποτυπώνουν τη λειτουργία ενός αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργούν οι Δήμοι, το οποίο έχει διαμορφωθεί από διαδοχικές Κυβερνήσεις, σε καιρούς μνημονιακούς και μεταμνημονιακούς. Είναι μία τυποποιημένη φόρμα που αποτυπώνει, κάθε χρόνο, την πλήρη ταύτιση του Δήμου με τις κυβερνητικές δημοσιονομικές και συνολικότερες επιλογές.
Δε λαμβάνει υπόψη μία σειρά από κοινωνικά και οικονομικά μεγέθη και
δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά της πλειοψηφίας του λαού.
Υπάρχουν ζώνες φτώχειας στο Δήμο μας . Περιοχές της πόλης που ζουν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι που δεν βγάζουν το κάθε μήνα. Mικροεπαγγελματίες που στενάζουν από την αναδουλειά και τη φορομπηξία, διανύοντας το νέο κύμα της πανδημίας. Αγρότες με τις μειωμένες τιμές στα προϊόντα τους και την ακρίβεια στα καλλιεργητικά μέσα, που οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.
Ο Δήμος φταίει για αυτά; Μπορεί ο Δήμος να αλλάξει αυτή την κατάσταση;
Σαφέστατα όχι. Όμως, η Δημοτική Αρχή έχει τη δυνατότητα να δώσει μια ανάσα σε αυτόν τον κόσμο με μεγάλη ριζική μείωση του οικιακού συντελεστή στα δημοτικά τέλη, μεγάλη ριζική μείωση στους μικρούς επαγγελματίες, απαλλαγή από ανταποδοτικά τέλη όσων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αντίθετα, δεν κάνει ούτε αυτό.
Και, βέβαια, δεν μιλάμε εκ του ασφαλούς. Εκεί που η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είναι Δημοτική Αρχή, στον τρίτο Δήμο της χώρας, υλοποιούμε αυτά που προτείνουμε και στο δικό μας Δήμο.

Καταψηφίζουμε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής γιατί είναι μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων, αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιδραστικής πολιτικής:
– Μια πολιτική που επιβάλει, από το 2019, αυξημένα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα και μειωμένα στις μεγάλες επιχειρήσεις.
– Επικαλείται κάθε χρόνο, την αναγκαιότητα του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δηλαδή να πληρώνουν οι δημότες, με αυξημένα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη τους εργολάβους μεταφοράς των απορριμμάτων. Για το 2022 η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρει στα έξοδα το ποσό του 1.338.920 ευρώ για εναπόθεση απορριμμάτων !!
– Δεν διεκδικεί δυναμικά από την κυβέρνηση έκτακτη χρηματοδότηση για την μεταφορά των απορριμμάτων.
Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ όπως επανειλημμένα έχουν κατατεθεί σε δημοτικά συμβούλια είναι :
– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών, για τα λαϊκά νοικοκυριά και καταστήματα. Μόνο έτσι θα δοθεί μια πρώτη ανάσα εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας.
– Αύξηση στον ενιαίο ανώτατο συντελεστή 11.30 ευρώ/τμ σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις.(Είναι ο συντελεστής που η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής αναφέρει για δυο επιχειρήσεις της Συμπολιτείας). Μόνο έτσι θα αυξηθεί η ετήσια συμμετοχή τους στους συνολικούς δημοτικούς πόρους. Σήμερα, η συμμετοχή τους είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό, με ευθύνη όλων των παρατάξεων που άσκησαν εξουσία. Είναι ανεξήγητη η διαχρονική επιμονή όλων των μέχρι σήμερα Δημοτικών Αρχών, στη μη καθιέρωση ενιαίου συντελεστή, για όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις της Αιγιαλείας.
-Ψηφίζει υπέρ, στις προτάσεις ανακούφισης των ευαίσθητων ομάδων του Δήμου μας (άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ, δικαιούχοι ΚΕΑ, κ.λ.π.) με απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη από 50% έως και 100%. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες της Πλατείας Αγίας Λαύρας, για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η ανάπλαση της.
H ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ απευθύνεται στους δημότες της Αιγιαλείας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες, τους συνταξιούχους που πλήττονται από την πανδημία και την οικονομική κρίση να διεκδικήσουν μαζικά και οργανωμένα :
– Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για λαϊκά νοικοκυριά και επαγγελματίες, εν μέσω πανδημίας . Nα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη των μεγάλων επιχειρήσεων.
– Δυναμική διεκδίκηση, από την κυβέρνηση των αναγκαίων κονδυλίων, για να σταματήσει ο λαός της Αιγιάλειας, να πληρώνει κάθε χρόνο τον βραχνά της μεταφοράς των απορριμμάτων.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ