Διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Δεν είναι πρώτη φορά που πολυκαταστήματα του εμπορίου καταστρατηγούν τους νόμους, του δικού τους αστικού κράτους, προκαλώντας τη δικαιολογημένη οργή  των αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων, αλλά και των εργαζομένων σε αυτά τα πολυκαταστήματα.

Παραβιάζουν τις κυριακάτικες αργίες, τις γιορτές, τα ωράρια λειτουργιάς, ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους σε ένα διαρκές κυνήγι του κέρδους και της επικράτησης στην ασύδοτη ελεύθερη καπιταλιστική αγορά, όπου «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Το παράδειγμα με τα χιλιάδες μπακάλικα που έκλεισαν υπέρ των μεγάλων σουπερ μάρκετ είναι χαρακτηριστικό.

Η οικονομική κρίση που έχει αγκαλιάσει την ελληνική  οικονομία όλο και βαθαίνει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η νέα ύφεση θα είναι πιο απότομη από την προηγούμενη.  Υπάρχει  πικρή πείρα από την προηγούμενη δεκαετή κρίση. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι θα κληθούν πάλι να πληρώσουν  τον λογαριασμό της νέας κρίσης.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που όλα αυτά τα χρόνια  έχουν σε προτεραιότητα τους,  την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το πώς δηλαδή θα αυγαταίνουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.  Τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρό έμπορο,  τον επαγγελματία,  που παλεύει όλη μέρα για ένα μεροκάματο, έρμαιο του «ελεύθερου ανταγωνισμού», τον βλέπουν μόνο σαν εκλογική πελατεία.

Εδώ και δέκα μήνες με τα αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας το πλήγμα σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους είναι συντριπτικό. Τα  κυβερνητικά  «click away και τα click in side»  ευνοούν  της μεγάλες επιχειρήσεις και  είναι  αποτέλεσμα της συνειδητής επιλογής  της κυβέρνησης να μη  πάρει τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης για την προστασία της υγείας του λαού.  Όλοι αυτοί οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις  δεν θα είχαν την ίδια ένταση και έκταση . Το χαμένο εισόδημα θα ήταν λιγότερο,  αν υπήρχε επαρκής πολιτική πρόληψης και τα νοσοκομεία ήσαν στελεχωμένα με υγειονομικό προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές

Τα μέτρα στήριξης που παίρνει η κυβέρνηση δεν φτάνουν ούτε για τα βασικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποκαταστήσουν ούτε τμήμα των απωλειών των προηγούμενων μηνών.    Οι ενισχύσεις της κυβέρνησης για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους ήταν το αρχικό 800άρι του Απριλίου και η επιστρεπτέα προκαταβολή που την πήραν περίπου οι μισοί. Την ίδια στιγμή η φορολογία έμεινε αμετάβλητη, οι ρυθμίσεις τρέχουν, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν σταμάτησαν.  Το εμπόριο ανοιγοκλείνει και όλοι οι κλάδοι έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες.

Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι ρόδινη. Τα συσσωρευμένα χρέη θα απαιτηθούν. Οι ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό κάθε αυτοαπασχολούμενου, κάθε μικρού εμπόρου και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης του εισοδήματός του. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα επιταχυνθούν. Οι τράπεζες είναι έτοιμες και περιμένουν πώς και πώς να απαλλοτριώσουν την λαϊκή κατοικία. Το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο έχει ενισχυθεί.

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων. Τους καλεί να μετατρέψουν  την αγανάκτηση, την αβεβαιότητα, που σήμερα κυριαρχούν, σε οργανωμένο αγώνα και πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών τους.  Να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση  για άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους ώστε να πάρουν μια πρώτη ανάσα. Να παλέψουν :

— Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

— Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.

— Ο τρέχον κύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.

— Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.

— Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για τα διαστήματα που κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

— Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν την κατανάλωση.

— Αναστολή των κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.

— Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.

— Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

– Για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, δωρεάν μαζικά τεστ, άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, ουσιαστικά μέτρα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.

Η  ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους να πάρουν οι ίδιοι την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανώσουν την αντίστασή τους με κάθε τρόπο. Να μη περιμένουν τον αργό  θάνατο τους. Να ορθώσουν το  ανάστημα τους για να μπει φραγμός στις πολιτικές που στοιχειώνουν τη ζωή τους.

Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκονται στον συλλογικό ανυποχώρητο αγώνα, στην  κοινή  δράση  με όλους  τους  εργαζόμενους  απέναντι στον κοινό εχθρό :  Τις μεγάλες επιχειρήσεις  και το πολιτικό τους προσωπικό.

ΛΑΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ