ΠΑΤΡΑ: Οι ήπιες δεξιότητες αρωγός στην απασχόληση των νέων και τη νεανική επιχειρηματικότητα

 

 

Η εκδήλωση “Soft Skills for the Youth” που διοργάνωσαν η ομάδα του έργου Erasmus+ UPENSKILLS και οι Επιστημονικές Φοιτητικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, ευρεία ανταπόκριση και συμμετοχή στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου και ώρα 5:00 μμ. Η εκδήλωση είχε ως θέμα την καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) για την απασχόληση των νέων και τη νεανική επιχειρηματικότητα. Εκατό (100) συμμετέχοντες από την Ελλάδα και δέκα (10) από το εξωτερικό (Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ουγγαρία), τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, συναντήθηκαν στην Πανεπιστημιούπολη για την ανταλλαγή ιδεών και γνώσης.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας αναγκών των νέων για τις ήπιες δεξιότητες και παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για την καλλιέργειά τους στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ UPENSKILLS.  Το ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε ο καινοτόμος τρόπος παρουσίασης (lightning talk/data blitz) με τον οποίο οι εκπρόσωποι 14 επιστημονικών φοιτητικών ομάδων μίλησαν για το πως η εμπειρία του εθελοντισμού στις ομάδες τους καλλιέργησε ήπιες δεξιότητες απαραίτητες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και αποκατάσταση. Ενδεικτικά οι φοιτητές αναφέρθηκαν στις δεξιότητες της ηγεσίας, συνεργατικότητας, διαχείρισης κρίσεων και άγχους, ενσυναίσθησης, κοινωνικής νοημοσύνης, προσαρμοστικότητας, διαχείρισης χρόνου και εργασίας υπό πίεση, επικοινωνίας, καλού ακροατή και ομαδικότητας. Μετά τις παρουσιάσεις συνεχίστηκε η ανταλλαγή απόψεων για ένα πλαίσιο κοινής δράσης και η δικτύωση στα κιόσκια των φοιτητικών ομάδων με ψηφιακό ενημερωτικό υλικό που είχαν στηθεί στο φουαγιέ του Συνεδριακού κέντρου αποκλειστικά για την εκδήλωση.

 

Οι Επιστημονικές Φοιτητικές Ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών που πήραν μέρος ήταν:

AIESEC Patras, BEST Patras, Children Festival of DESECE, Drasi P.T.D.E, EESTEC LC Patras, EUROAVIA Patras, GPSF Patras, HelMSIC Patras, IEEE SB Upatras, iGΕΜ Patras 2021, Mindspace Patras, Permed Festival, Σύλλογος-Συνέδριο Φοιτητών Φαρμακευτικής Ελλάδος (ΣΦΦΕ) και Φρύνιχος.

 

Την εκδήλωση υποστήριξαν το Τμήμα Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΛΚΕ, η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, καθώς και το Τμήμα Απασχόλησης, Σταδιοδρομίας και Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Το έργο “Upgrading Entrepreneurship Skills-UPENSKILLS” έχει ως στόχο την αναβάθμιση της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω της καλλιέργειας ήπιων δεξιοτήτων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2019-2-LV02-KA205-002710) και συμμετέχουν φορείς απο 7 ευρωπαϊκές χώρες (Λετονία, Κροατία, Νορβηγία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα). Η ομάδα του έργου UPENSKILLS στο Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελείται από τους Κ. Τσεκούρα, Καθηγητή, Εμ. Τζαγκαράκη, Επ. Καθηγητή, Β.Δασκάλου, ΕΔΙΠ (Τμήμα Οικονομικών Επιστημών) και Μ. Κομνηνού, Ακαδημαϊκή Υπότροφο (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του έργου http://upenskills.eu/project-partners/

 

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος

Κωνσταντίνος Τσεκούρας
Καθηγητής Τμ. Οικονομικών Επιστημών
Πανεπιστήμιο Πατρών

 

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή αυτής της δημοσίευσης δεν αποτελεί έγκριση του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει μόνο τις απόψεις των συγγραφέων, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.