“Πράσινο φως” από τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει “μέσα στις επόμενες μέρες” νέες κυρώσεις κατά ανθρώπων και εταιρειών που συμβάλλουν στην εισροή χιλιάδων μεταναστών στα πολωνικά σύνορα, μια ενορχηστρωμένη μεταναστευτική κρίση σύμφωνα με τους Δυτικούς από τη Λευκορωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

“Συμφωνήσαμε για την υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων (…). Αυτό θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 στις Βρυξέλλες. Αυτές οι κυρώσεις θα θίξουν έναν “σημαντικό αριθμό ανθρώπων” και οντοτήτων, είπε, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό ή την ταυτότητά τους.

Φον Ντερ Λάιεν: Θα πλήξουμε με κυρώσεις αεροπορικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με περαιτέρω κυρώσεις, μεταξύ άλλων κατά αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον “΄ύπουλο” τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τους μετανάστες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ανέφερε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

“Προσπαθούμε επίσης να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης”, ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη από το Μόναχο. “Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν ασκεί επιρροή στον Λουκασένκο και χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει”, είπε. “Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές”.