Επιχείρηση Μαξίμου για τα μέτρα: Εβδομάδα κινητοποίησης με τον Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή

Ώθηση στην εφαρμογή των μέτρων από την αφετηρία συμπληρώνοντας την εικόνα σε πραγματικό χρόνο που λαμβάνουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με μια παράλληλη κινητοποίηση επιδιώκει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Οι στόχοι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βγει μπροστά σε αυτήν την επιχείρηση προσέγγισης με την κοινωνία και η στόχευση είναι ξεκάθαρη. Να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους προβλήματα που θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ο πρωθυπουργός ανοίγει έναν κύκλο επαφών με εκπροσώπους τομέων της οικονομικής ζωής από τους οποίους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία στην τήρηση των μέτρων προστασίας -όπως τα χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη- των ανεμβολίαστων, που τέθηκαν σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο.

Η αυλαία ανοίγει με τους επαγγελματίες της εστίασης, στην συνεργασία των οποίων η κυβέρνηση επενδύει καθώς είναι καίριας σημασίας – όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες – για την επίτευξη υψηλού ποσοστού αποτελεσματικότητας των περιορισμών που στοχεύουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης των μολύνσεων. Άλλωστε πρόκειται για έναν τομέα με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και αντιστοίχως υψηλότερο βαθμό επικινδυνότητας στη διασπορά του ιού. Σε κάθε περίπτωση μέσω αυτής της συζήτησης ο πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι να καταγράψει τον παλμό στις τάξεις των επαγγελματιών και να αμβλύνει τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Ταυτόχρονα όμως θα επιμείνει στον κεντρικό στόχο που δεν είναι άλλος από την κοινή προσπάθεια να αποδώσουν τα μέτρα. Είναι μια ευκαιρία υπενθύμισης προς τους καταστηματάρχες του πρωτεύοντα ρόλου που διαδραματίζουν στον έλεγχο των πιστοποιητικών για την υγειονομική στεγανοποίηση των χώρων τους και κατ’επέκταση για τη περαιτέρω διάδοση του ιού στην κοινότητα. Η επισήμανση που γίνεται από κυβερνητικές πηγές, είναι ότι ο υψηλός βαθμός επιμέλειας των επιχειρηματιών του κλάδου στον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιητικών από τους θαμώνες τους, «αναβαθμίζει και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των κλιμακίων του κρατικού μηχανισμού».

Οι αντιδράσεις και τα αιτήματα
Η αντίδραση των επιχειρηματιών του κλάδου, εδράζεται στο γεγονός ότι με την πρόβλεψη των rapid test και για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Όπως υπογραμμίζεται από τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανά τους, οι υποχρεώσεις που προστίθενται στη λειτουργία των καταστημάτων τους και με δεδομένα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, περιορίζεται σημαντικά η πελατειακή βάση των επιχειρήσεών τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ζητούν ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεών τους, με νέα προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής και ταυτόχρονη μετάθεση των πληρωμών των υποχρεώσεων που απορρέουν από τους προηγούμενους κύκλους του μέτρου, για μετά τον Ιανουάριο του 2023. Ακόμη ζητούν νομοθετική παρέμβαση για το σκέλος των ενοικίων και ενεργοποίηση της δυνατότητας αναστολών των συμβάσεων.

Συσκέψεις επί συσκέψεων
Εκτός από την πρεμιέρα των συζητήσεων με τους ανθρώπους της εστίασης και πιθανώς του λιανεμπορίου, στην Ηρώδου Αττικού θα γίνει και μια αξιολόγηση του σχεδίου που εφαρμόζεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Όπως μεταδίδεται προς το CNN Greece, από αρμόδιες πηγές, η πρώτη καταγραφή έχει θετικά στοιχεία, ωστόσο θα γίνει μια αναλυτική επεξεργασία των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί από τα πρώτα εικοσιτετράωρα. Από αυτήν θα εξαρτηθούν ενδεχόμενες προσαρμογές ή επιμέρους βελτιώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, στα θετικά προσμετράται η προκαταβολική αύξηση στο ρυθμό των εμβολιασμών. Ο αριθμός των ραντεβού έχει τετραπλασιαστεί και από τους 6.000 έως και 7.000, πλέον κυμαίνεται μεταξύ των 30.000 και 35.000 σε ημερήσια βάση.