Λιβύη: Το «θρίλερ» Μάνγκους προκαλεί ανησυχία για τη διάσκεψη του Παρισίου

Προβληματισμό έχει προκαλέσει το πολιτικό «θρίλερ» στη Λιβύη για την αιφνίδια «καρατόμηση» της υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Νάιλα Αλ Μανγκούς.

Την Μάνγκους καθαίρεσε το προεδρικό συμβούλιο ωστόσο ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας, Αμντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά διεμήνυσε ότι διατηρείται στη θέση της και πως η αρμοδιότητα για το κυβερνητικό συμβούλιο ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία σχετικά με τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που διοργανώνει στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Στη σύνοδο θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς και οι ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ ενώ έχει αποκλείσει την Τουρκία.

Η κ. Μανγκούς ήταν το πρόσωπο που θα εκπροσωπούσε τη Λιβύη στη Διάσκεψη και τυχόν επικύρωση της εκπαραθύρωσής της θα περιέπλεκε το τοπίο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση της Μάνγκους είχε ακριβώς ως στόχο να μην συμμετάσχει στην κρίσιμη διάσκεψη. Άλλωστε εκτός από την «καρατόμησή» της από τη θέση της υπουργού Εξωτερικών, της έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η Λιβύη στο επίκεντρο της επίσκεψης Δένδια στην Ιταλία

Η υπόθεση θα απασχολήσει τις επαφές που θα έχει αύριο στη Ρώμη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ θα συζητήσουν για το θέμα Μάνγκους καθώς και συνολικά η κατάσταση στη Λιβύη και η απομάκρυνση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι προγραμματισμένες εκλογές στη χώρα τον Δεκέμβριο.

Κατά την επίσκεψή του στην Ιταλία ο κ. Δένδιας θα ανταλλάξει με τον Ιταλό ομόλογό του τα όργανα επικύρωσης της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας ενώ θα συζητήσουν και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr