ΠΑΤΡΑ: Η Κοινο_Τοπία καλεί την πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση να προστατεύσουν μνημεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους – Παρέμβαση για τα περιστέρια

Ένας φτερωτός καταληψίας του αστικού χώρου
Σύμβολα ειρήνης, αγνότητας, αγάπης ή δημιουργοί σοβαρών προβλημάτων υγείας, καθαριότητας, αισθητικής. Το αποτύπωμα, ωστόσο, που αφήνουν τα περιστέρια, για τα οποία ο λόγος, έχει διχάσει την κοινωνία.
Τα περιττώματά τους δεν προκαλούν μόνο αισθητική υποβάθμιση αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τον άνθρωπο, καθώς αποτελούν εστία πολλών μικροβίων και μυκήτων σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα. Η μολυσματική τους δύναμη, δε, πολλαπλασιάζεται όταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ηλικιωμένοι, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις από τα περιστέρια.
Μνημεία, προσόψεις κτιρίων, αίθρια και ακάλυπτοι χώροι, πλατείες, παγκάκια και αστικός εξοπλισμός δέχονται μεγάλη πίεση υποβάθμισης και αναζητούνται κονδύλια προς αποκατάσταση και διαρκή καθαρισμό για λόγους υγείας αλλά και αισθητικούς.
Τα περιστέρια ζώντας στο αστικό περιβάλλον δεν έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικούς εχθρούς ενώ παράλληλα βρίσκουν άφθονη τροφή ως παμφάγα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ανεξέλεγκτα ο πληθυσμός τους.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο κάποια γειτονιά της Πάτρας. Μεγάλο μέρος του κέντρου και πάρα πολλές γειτονιές -όπως αντίστοιχα και άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης- αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.
Στην πόλη Ρενς της Γαλλίας για παράδειγμα, στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του υπερπληθυσμού τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο σ’ όσους συλληφθούν από τη δημοτική αστυνομία να ταΐζουν περιστέρια.
Μόλις πρόσφατα έχασε τη ζωή του ο διάσημος Σέρβος προπονητής καλαθοσφαίρισης Ντούσαν Ιβκοβιτς από πνευμονοπάθεια περιστεριών εξαιτίας της χρόνιας έκθεσης του σε οργανικές ουσίες ως εκτροφέας.
Το περιστέρι παράλληλα έχει βοηθήσει στην ανθρώπινη εξέλιξη άλλοτε ως ταχυδρόμος, άλλοτε ως τροφή, άλλοτε ως σύμβολο, άλλοτε ως δάνειο στην τέχνη κ.α.
Η ισορροπία και η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με όλα τα είδη είναι το ζητούμενο. Πως όμως αυτό θα επιτευχτεί όταν ο άνθρωπος διαταράσσει την ισορροπία;
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr καλεί την πολιτεία αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να ενσκήψουν στο πρόβλημα αναζητώντας πολιτικές που μπορούν να δώσουν λύση προστατεύοντας μνημεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπως και στοιχεία της πολιτιστική μας κληρονομιάς που καταστρέφονται από περιττώματα περιστεριών ανακουφίζοντας παράλληλα και χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπους για να τα περιορίσουν.