Με 4×4 πλησίον των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ανοδικά “ξέσπασε” σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσεγγίζοντας με τα εντυπωσιακά του κέρδη το επίπεδο των 800 μονάδων, ένα μήνα μετά την απώλειά του, έχοντας μάλιστα ισχυρή ώθηση από τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του, που διεύρυναν το ανοδικό σερί για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,61% στις 796,38 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 779,04 μονάδων (+0,38%) και 797,23 μονάδων (+2,72%). Ο τζίρος ανήλθε στα 52,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,4 εκατ. τεμάχια (κυρίως σε Alpha Bank και Eurobank).

Με 4x4 πλησίον των 800 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,66%, στις 1.897,37 μονάδες, ενώ στο +1,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.124,92 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,86% στις 471,57 μονάδες.

Μπορεί να μην ανέβασε πολύ υψηλά τη συναλλακτική του δραστηριότητα, εντούτοις το ΧΑ κατάφερε να διαπεράσει το κρίσιμο επίπεδο των 775 – 780 (αντίσταση και ΚΜΟ 30 και 50 ημερών) μονάδων που είχε ταλαιπωρήσει τον Γενικό Δείκτη την τελευταία εβδομάδα και να ανοίξει τον δρόμο για τη δοκιμασία των 800 μονάδων. Βέβαια, αυτό που μένει να δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις είναι οι αντοχές των αγοραστών στις όποιες κινήσεις κατοχύρωσης των βραχυπρόθεσμων κερδών, δεδομένου ότι η σημερινή ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση της αγοράς.

Ωστόσο, οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι σαφώς καλύτερες, με πολλούς αγοραστές να παραμένουν σε αναμονή της υπέρβασης του τρέχοντος δύσκολου περιβάλλοντος που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Αυτό άλλωστε επισήμανε και η Euroxx σήμερα, υπενθυμίζοντας ότι η επιδείνωση στο μέτωπο του Covid-19 και το lockdown περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη προς το παρόν και προσθέτουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια. Ωστόσο, το σκηνικό για θετικές αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές το δεύτερο εξάμηνο του έτους παραμένει ευνοϊκό, κατά την άποψη της Euroxx, υποστηριζόμενο επίσης από μια καλή δυναμική αύξησης των εταιρικών κερδών και λογικές, ή ακόμη και ελκυστικές, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτιμήσεις.

Τη μακροπρόθεσμη στήριξη της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζει σήμερα και η Citigroup, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ώθηση στο ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια είναι πιθανό να είναι σχετικά μικρή στο συνολικό επίπεδο της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, για μικρότερες χώρες που αναμένεται να είναι μεγάλοι αποδέκτες κεφαλαίων, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο αντίκτυπος στη ζήτηση μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο.

Τέλος, η αγορά θα αναμένει και τα αποτελέσματα από το σημερινό Eurogroup, όπου θα υπάρξει συζήτηση για τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο θα παρακολουθούνται ελλείμματα και χρέος για την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη μέλη μετά τον κορονοϊό εποχή. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις, είναι προφανές ότι η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς θα καθορίσει και τους δημοσιονομικούς στόχους τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσει μετά το τέλος της κρίσης του κορονοϊού.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε άλμα 9,25%, με τη Βιοχάλκο, την Alpha Bank και τη Λάμδα να την “πλαισώνουν” με κέρδη που ξεπέρασαν το 5%. Στο +4,83% έκλεισε η ΔΕΗ, στο +4,33% η Motor Oil, ενώ οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική ακολούθησαν με άνοδο ανώτερη του 3%.

Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Eurobank, Φουρλής, Jumbo, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΕΥΔΑΠ, Aegean, Coca Cola και Titan. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, με τον Σαράντης να κλείνει με απώλειες 0,78%.