Στο… μηδέν το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Στα γνώριμα… ύδατα πέριξ των 895 μονάδων παρέμεινε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συντάχθηκε στο διεθνές κανάλι της αναμονής των αποφάσεων της Federal Reserve, αλλά και των εξελίξεων γύρω από την κινεζική Evergrande, τις δύο βασικές πηγές αβεβαιότητας αυτήν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αμετάβλητος, με διακύμανση δηλαδή 0,03 μονάδες, στις 894,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 891,54 μονάδων (-0,31%) και 897,67 μονάδων (+0,37%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 61,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.

Στο… μηδέν το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 2.157,49 μονάδες, ενώ στο +1,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.484,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 562,72 μονάδες.

Το ΧΑ επιβεβαίωσε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση ότι βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την αναμονή και τη νευρικότητα που κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Και πώς άλλωστε να αποκοπεί όταν η συμμετοχή των ξένων φτάνει στο 62% περίπου της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, δηλαδή είναι επενδυτές που δραστηριοποιούνται και σε άλλες αγορές, με την παγκόσμια αύξηση του δείκτη κινδύνου να επηρεάζει τις αποφάσεις τους σε όλο το φάσμα του χαρτοφυλακίου τους.

Το θετικό βέβαια είναι ότι μετά τη βουτιά της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης συντηρεί τα στηρίγματά του στην κοντινή στήριξη των 890 – 892 μονάδων, με τους δεικτοβαρείς κυρίως τίτλους του να εναλλάσσονται στις στηρίξεις καθημερινά. Βέβαια αυτή η εικόνα δεν θα κρατήσει επί μακρόν, αν και η σημερινή αναρρίχηση του τραπεζικού δείκτη και πάλι στη ζώνη των 564 μονάδων άφησε μια ακόμη θετική νότα στην αγορά, αφού δίνεται το μήνυμα ότι η παρέμβαση των αγοραστών μπορεί να είναι επιλεκτική, εντούτοις δίδεται το παρόν σε ένα περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας.

Οι δύο σχολές

Στην τρέχουσα περίοδο πάντως επικρατούν στην αγορά δύο σχολές αναλυτών. Η πρώτη θέλει το ΧΑ να μην έχει ενσωματώσει τις τελευταίες θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπως και να μην προεξοφλεί και τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για τα επίπεδα τρίμηνα. Σε αυτό το σενάριο το ΧΑ στην παρούσα “ζεσταίνεται” και μόλις εκλείψουν οι διεθνείς αβεβαιότητες θα κάνει το ανοδικό ξέσπασμα, όπως είχε συμβεί και στο τελευταίο δίμηνο του 2020.

Η δεύτερη σχολή θέλει το ΧΑ να έχει ενσωματώσει μεν τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά να μην μπορεί να κινηθεί υψηλότερα δεδομένης της υψηλής εγχώριας και διεθνούς αβεβαιότητας. Ένα μείγμα συνέχισης της πανδημικής κρίσης, κλυδωνισμών από την Κίνα και σύσφιξης της πολιτικής από τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι το σενάριο που αποτυπώνει στην παρούσα το ΧΑ και τηρεί μια πιο επιφυλακτική στάση.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή, η Jumbo, η ΔΕΗ και ο Titan έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Aegean, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έκλεισε με κέρδη 3,45%, με τις ΕΧΑΕ, Motor Oil και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και Eurobank.