Κέρδη για τη Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη σήμερα την προσοχή τους στη συνεδρίαση της Federal Reserve που ολοκληρώνεται σήμερα, αναζητώντας κάποιες ενδείξεις για τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ενώ παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό κολοσσό των ακινήτων Evergrande.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 338 μονάδες ή 1,00% στις 34.258,23 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,82% στις 4.389,83 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 0,621% στις 14.837,90 μονάδες.

Ειδικότερα, οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, αργότερα σήμερα, προκειμένου να δουν εάν ο κεντρικός τραπεζίτης θα δώσει κάποια περαιτέρω ένδειξη για τον χρόνο έναρξης της μείωσης των αγορών ομολόγων και λοιπόν ενυπόθηκων τίτλων, που έχει ξεκινήσει από πέρυσι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η πλειοψηφία των επενδυτών δεν αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed να ανακοινώσει επίσημα σήμερα την έναρξη σύσφιξης της πολιτικής της, εκτιμώντας ότι η σχετική ανακοίνωση θα έρθει σε κάποια από τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Neil Wilson, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στο Markets.com. σε σημείωμά του προς τους πελάτες τους “η συνάντηση αυτής της εβδομάδας μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Fed να δώσει στην αγορά τη δίκαιη προειδοποίηση” που είχε υποσχεθεί ο επικεφαλής της Fed στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση ο Wilson επισημαίνει ότι “δεν έχει μεγάλη σημασία τι λέει ή τι δεν λέει” η Fed για τη μείωση των αγορών ομολόγων, τονίζοντας ότι αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι “τι λέει ή δεν λέει η Fed για τις αυξήσεις των επιτοκίων”, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα πριν την οποιαδήποτε ανακοίνωσή της θα αξιολογήσει τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και τις διορθώσεις της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η ανακοίνωση της Fed θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 9 ώρα Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ στις 9:30 ώρα Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων της Evergrande, παρότι οι ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κατάρρευσής της αμβλύνθηκαν λίγο σήμερα, αφότου η θυγατρική της Hengda Real Estate Group κατέληξε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την αποπληρωμή των ομολογιών της.

Κι αυτό γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ έχει μπροστά της δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, τις επόμενες ημέρες.

Ο φόβος για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό κολοσσό έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.