Στη Wall Street μεταφέρονται οι κλυδωνισμοί από την κατρακύλα της Evergrande

Με μεγάλες απώλειες κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κατρακυλά 400 μονάδες, στο κλίμα ανησυχίας που έχει διαμορφώσει η κατάρρευση της κινεζικής Evergrande και ενώ οι παγκόσμιες αγορές μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις της Federal Reserve στα μέσα της εβδομάδας.

Οι βαριές απώλειες στις κινεζικές μετοχές του κλάδου των ακινήτων, με την Evergrande να σημειώνει βουτιά άνω του 10% σήμερα στο Χονγκ Κονγκ προκαλούν ισχυρούς κλυδωνισμούς σήμερα και στην αμερικανική αγορά.

Οι ανησυχίες για το μέλλον του κινεζικού κολοσσού διαχείρισης ακινήτων που αντιμετωπίζει ένα βουνό από χρέη προκάλεσαν ένα κύμα ρευστοποιήσεων σε Ασία και Ευρώπη νωρίτερα, εν μέσω φόβων για ένα ντόμινο καταρρεύσεων στην κινεζική αγορά εάν η  Evergrande πτωχεύσει, με απρόβλεπτες συνέπειες για την κινεζική και παγκόσμια οικονομία. Το ομόλογο της Evergrande με κουπόνι 8,25%το οποίο έχει πληρωμή αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύεται κοντά στα 29 cents στο δολάριο σήμερα, σύμφωνα με το Reuters.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 400,51 μονάδες ή -1,16% στις 34.173,72 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί 56,93 μονάδες ή -1,28% στις 4.376,27 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακυλά κατά 225,37 μονάδες ή -1,5% στις 14.816,45 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόλις τέσσερις κινούνται με θετικό πρόσημο και 26 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Merck με κέρδη 0,18 δολ. ή σε ποσοστό 0,26% στα 71,87 δολ. και ακολουθούν η Procter & Gamble στα 144,58 δολ. με άνοδο 0,17% και η Verizon Communications με άνοδο 0,17% στα 54,37 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Caterpillar (-4,19%), Goldman Sachs (-3,13%) και JPMorgan Chase (-2,39%).

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς έκλεισαν με απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα, με τον Dow να συμπληρώνει τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών που αποτελεί το χειρότερο σερί από το Σεπτέμβριο του 2020. Ο S&P 500 και ο Nasdaq συμπλήρωσαν δύο διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις της Federal Reserve αυτή την εβδομάδα για την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου και οι αναλυτές δεν αποκλείουν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ να περιγράψει πώς θα κινηθεί η τράπεζα τους επόμενους μήνες για να ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων και άλλων τίτλων στο γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που δρομολόγησε για να αντιμετωπίσει την πανδημία.