Μικρές διακυμάνσεις στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με μεικτά πρόσημα και μικρές διακυμάνσεις κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη, μετά το νέο τριπλό ρεκόρ που σημειώθηκε στην αμερικανική αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, αφού τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον περασμένο μήνα.

Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις διευρύνονται στην αμερικανική οικονομία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για το αν θα υποχωρήσει τόσο σύντομα όσο προβλέπει η Fed ή θα αναγκαστεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συσφίξει τη νομισματική πολιτική της νωρίτερα από ό,τι αναμένεται.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή κατά 0,5%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,4% από το 5% που ήταν τον Μάιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε έως και το 1,38% για να υποχωρήσει στη συνέχεια στο 1,36%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε διολισθήσει κάτω του 1,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, προκαλώντας sell-off στην αγορά.

Πλέον οι επενδυτές αναμένουν και την εξαμηνιαία κατάθεση του προέδρου της Federal Reserve στο Κογκρέσο την Τετάρτη, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τα σχέδια της Federal Reserve.

Στο μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β’ τρίμηνο του έτους, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς.

Τον χορό άνοιξε η JP Morgan Chase & Co η οποία ανακοίνωσε “άλμα” 155% στα κέρδη τριμήνου, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ επωφελήθηκε από την αύξηση των συμφωνιών και αποδέσμευσε περισσότερα αποθεματικά που είχε εξοικονομήσει πέρυσι για πιθανή αθέτηση πληρωμών δανείων.

Η μετοχή ωστόσο υποχωρεί κατά 0,5% εξαιτίας της πτώσης των εσόδων κατά 7% στα 31,4 δισ. δολάρια.

Η PepsiCo ανακοίνωσε επίσης κέρδη για το β’ τρίμηνο καθώς και έσοδα μεγαλύτερα του αναμενόμενου, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά 2%.

“Οι επενδυτές αναμένουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι ισχυρά και αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην αγορά να κινηθεί υψηλότερα”, σημειώνει ο John Carey, διευθυντής Equity Income στο Amundi US, προσθέτοντας ότι, προς το παρόν, οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη έχουν επισκιάσει την αβεβαιότητα στην Ουάσιγκτον για τις προγραμματισμένες δαπάνες στο πλαίσιο του πακέτου υποδομών του Μπάιντεν και ενδεχόμενο υψηλότερης εταιρικής φορολόγησης.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,05% παραμένοντας μια ανάσα από τις 35.000 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 0,3% στα επίπεδα των 4.380 μονάδων, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 0,11% πέριξ των 14.750 μονάδων.