Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές, στο -2,3% ο Stoxx 600

Με βαριές απώλειες που ξεπέρασαν το 2% έκλεισαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων εννέα μηνών, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού θα μπορούσε να επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, τράπεζες και εταιρείες ταξιδιών, αναψυχής και τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων σήμερα καθώς η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως απειλεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη που ακολούθησε το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 48.161 την Κυριακή, ενώ στη Γαλλία ένας υπουργός προειδοποίησε ότι η επαναφορά των απαγορεύσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν συνεχιστεί η αύξηση των μολύνσεων.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 2,3% στις 444,29 μονάδες με όλους τους κλάδους στο κόκκινο.

Ο γερμανικός DAX κατρακύλησε 2,6% στις 15.133,20 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 2,5% στις 6.295,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,3% στις 6.844,39 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός MIB σημείωσε βουτιά 3,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε 2,4%.

Μεγάλες απώλειες γνώρισαν και οι μετοχές ενέργειας με τους πετρελαϊκούς κολοσσούς BP, Royal Dutch Shell και Total να υποχωρούν από 3,8% έως 4,7%, με φόντο την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου στον απόηχο της συμφωνίας των υπουργών του OPEC+ για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής από τον Αύγουστο.