Χρηματιστήριο: Έσβησε τα κέρδη της εβδομάδας, “κράτησαν” οι τράπεζες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ολοκλήρωσε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, επιβεβαιώνοντας ότι οι αγοραστές αδυνατούν να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο στα επίπεδα μεταξύ 920-930 μονάδων, προτιμώντας την ασφάλεια των χαμηλότερων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 915,05 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 912,44 μονάδων (-0,44%) και 919,74 μονάδων (+0,29%). Ο τζίρος ανήλθε στα 42,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Έσβησε τα κέρδη της εβδομάδας, "κράτησαν" οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,07%, στις 2.200,59 μονάδες, ενώ στο +0,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.516,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,07% στις 572,26 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,39%. Τα κέρδη στον τραπεζικό δείκτη έφτασαν το 2,78%.

Ο απολογισμός του πενθημέρου αποδεικνύει ότι η αγορά κατάφερε να ελέγξει τις διορθωτικές της τάσεις, αλλά και ότι χρειάζεται φρέσκα κεφάλαια για να μπορέσει να διαπεράσει το ταβάνι της ζώνης των 930 μονάδων και να κινηθεί υψηλότερα. Και αυτά τα φρέσκα κεφάλαια δεν έχουν έρθει ακόμη, όχι μόνο λόγω εποχικότητας, αλλά και λόγω του ότι η ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) οικονομία βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Αυτό το κομβικό σημείο είναι η 9η Σεπτεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη νομισματική της πολιτική, με πολλούς αναλυτές να μην αποκλείουν αλλαγή στο guidance ειδικά για το πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), στο οποίο συμμετέχουν τα ελληνικά ομόλογα.

Το μήνυμα των τραπεζών

Πάντως, ακόμη κι έτσι, το Χρηματιστήριο έδειξε ότι υπάρχουν αγοραστικές δυνάμεις, αλλά παραμένουν επιφυλακτικές και ίσως αδύναμες να οδηγήσουν την αναστροφή της διορθωτικής πορείας που ακολουθεί. Όπως μάλιστα επισημαίνει και ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, τα δύο κόκκινα κηροπήγια που “συνόδευσαν” το μετα-πανδημικό υψηλό της Τρίτης, ξαναέβαλαν στο παιχνίδι τους πωλητές, σε μια αγορά η οποία έμοιαζε να κινείται σαν “μαγνητισμένη” προς τα πάνω στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τον κ. Στεριώτη, η υπερ-απόδοση του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τον τραπεζικό δημιουργεί μια ύπουλη διχοτόμηση (divergence) στην ελληνική αγορά, αναδεικνύοντας παράλληλα την τρέχουσα προτίμηση των επενδυτών προς τη μη τραπεζική κεφαλαιοποίηση. Έτσι, οι βραχυπρόθεσμοι επιδίδονται σε αναγνωριστικές εντολές πώλησης δοκιμάζοντας τις στηρίξεις της αγοράς, ενώ ανασταλτικά έχει λειτουργήσει το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης, αν και αθόρυβα, έχει κρατήσει τα επίπεδα των 564-565 μονάδων. Και όσο μένει πάνω από αυτά τα επίπεδα τείνει η τάση του σε θετική, αναδιπλώνοντας τα χαρτοφυλάκια που το τελευταίο τετράμηνο επιδίδονται σε ολιγοήμερες κινήσεις σε ένα συγκεκριμένο εύρος.

Πέραν αυτού πάντως, ο μη τραπεζικός κλάδος που παρέμεινε και σήμερα στο επίκεντρο δεν είναι άλλος από τον ενεργειακό, καθώς η διαδικασία για την πώληση της ΔΕΠΑ έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη μεγαλύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για την πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών κατέθεσε η Italgas. Σήμερα αναμένεται και η υποβολή στη ΔΕΗ των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά του 49% των μετοχών ΔΕΔΔΗΕ.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 2,27%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, τον ΑΔΜΗΕ, τον Σαράντη και τη Motor Oil να τον ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι Titan, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Jumbo, Aegean, Λάμδα και ΕΛΧΑ.

Στον αντίποδα, η Eurobank σημειώνει κέρδη 2,22%, με τις Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola να την ακολουθούν με άνοδο όμως μικρότερη του 1%.