Ασπίδα τον Ελλάκτωρα στην τραπεζική πτώση βρήκε το Χρηματιστήριο


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Τη δυσκολία του να διαπεράσει με αποφασιστικότητα την αντίσταση των 840 μονάδων επιβεβαίωσε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και είχε την ισχυρή ώθηση τίτλων όπως ο Ελλάκτωρ, εγκλωβίστηκε στις μεγάλες απώλειες που σημείωσε ο τραπεζικός κλάδος, ισορροπώντας επί της ουσίας σε μία εύθραυστη ζώνη διακύμανσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,42% στις 841,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 833,29 μονάδων (-0,52%) και 843,33 μονάδων (+0,68%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 42,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,1 εκατ. τεμάχια (από την Forthnet κυρίως).

Ασπίδα τον Ελλάκτωρα στην τραπεζική πτώση βρήκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,48%, στις 2.021,01 μονάδες, ενώ στο +0,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.163,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,23% στις 516,21 μονάδες.

Η αγορά έδειξε σήμερα ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί σε τίτλους που είτε εμφανίζουν ισχυρές προοπτικές, είτε ακόμη βρίσκονται στο τούνελ της αβεβαιότητας της πανδημίας. Έτσι, έδειξε την ισχυρή προτίμησή της στις κυοφορούμενες μετοχικές αλλαγές μπορεί να υπάρξουν στον κατασκευαστικό κλάδο, με αιχμή τις επιλογές του ολλανδικού ομίλου Reggeborgh, αλλά και την επιφυλακτικότητα της στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω εξελίξεων που έχουν πλείστες προεκτάσεις.

Ωστόσο, αυτό που φάνηκε για ακόμη μία φορά είναι ότι για να μπορέσει ο γενικός δείκτης να φύγει από τη ζώνη των υψηλών 12μήνου θα πρέπει να έχει στο πλευρό του τον τραπεζικό κλάδο. Ακόμη και με ισχυρές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους, τα ανοδικά περιθώρια της αγοράς ως σύνολο είναι περιορισμένα, συντηρώντας επίσης και το βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα της πλειονότητας των χαρτοφυλακίων, κάτι που δεν θα βοηθήσει την Λ. Αθηνών μεσο-μακροπρόθεσμα.

Σαφώς όμως οι εξελίξεις στον κλάδο θα καθορίσουν το αν μπορεί ο γενικός δείκτης να διαπεράσει τις αντιστάσεις του ή αν συσσωρεύσει στα τρέχοντα εωσότου υπάρξουν εξελίξεις που να υποστηρίξουν μια πιο ξεκάθαρη κίνηση. Και αυτές οι εξελίξεις, αν και θετικές στο τελικό πρόσημο για τον κλάδο, δεν σταματούν να προσθέτουν αβεβαιότητα αναφορικά με το κεφαλαιακό κόστος που θα έχουν (πχ τιτλοποιήσεις NPEs) τροφοδοτώντας έτσι την επιφυλακτικότητα της αγοράς.

Βέβαια, ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, διαπιστώνει ότι πολλές μετοχές σταδιακά αρχίζουν και δείχνουν ισχυρές ανοδικές διαγραμματικές ενδείξεις “ανάφλεξης” με τις περισσότερες από αυτές να στοιχειοθετούν και έντονη ανοδική συνέχεια, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα διακύμανσης. Μάλιστα ορισμένες από αυτές πραγματοποιούν ανοδικό πέρασμα από περιοχές που είχαν να τις δούνε για πολλούς μήνες. Τεχνικά ο χώρος θυμίζει μπαρουταποθήκη.  Μια  σπίθα και θα προκαλούσε μια τέτοια εξελισσόμενη ανοδική ορμή που είναι πολύ πιθανό να “λαμπαδιάσει” το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημείωσε άλμα 14,29%, με τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνει στο +5,45% και την Jumbo στο +3,12%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΟΠΑΠ, Λάμδα και ΟΛΠ και άνω του 1% σε ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Σαράντη και ΕΥΔΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Titan και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,95%, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ακολουθούν με πτώση 2,99% και 2,29% αντίστοιχα. Οι απώλειες της Εθνικής περιορίστηκαν στο 1,10%, η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,07%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Aegean, Φουρλής, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΗ.