Κάτω αλλά πλησίον… των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Μετά από τρία βήματα εμπρός… έκανε ένα βήμα πίσω σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών και χωρίς να χάσει την επαφή του με τις 900 μονάδες έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, καθώς οι πιέσεις από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους επηρέασαν την ισορροπία των προσήμων που υπήρξε ειδικά στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 898,58 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 896,59 μονάδων (-0,37%) και 902,26 μονάδων (+0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 31,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 134 χιλ. ευρώ.

Κάτω αλλά πλησίον... των 900 μονάδων το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,28%, στις 2.154,57 μονάδες, ενώ στο +0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.467,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,58% στις 549,19 μονάδες.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στη σημερινή συνεδρίαση η επιστροφή της αγοράς σε πολύ χαμηλούς όγκους και παρά το γεγονός ότι η χθεσινή δραστηριότητα άφησε μια ελπίδα βελτίωσης αυτών. Έτσι, σε μια τέτοια αγορά αρκούσαν μερικές στοχευμένες εντολές λίγων ευρώ για να αλλάξουν το πρόσημο εν ριπή οφθαλμού.

Αυτό που σημειώνουν πάντως οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές είναι ότι χωρίς την κινητοποίηση των αγοραστών στον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν μπορεί να διαπεράσει το επίπεδο των 900 μονάδων, πόσο μάλλον να δοκιμαστεί υψηλότερα και στο πολυπόθητο για τους long των 950 μονάδων. Και για να κινητοποιηθεί ο κλάδος, θα πρέπει να δει η αγορά ότι η σελίδα άλλαξε στα χρόνια προβλήματα και ότι αυτή η πανδημία δεν έχει δημιουργήσει περισσότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο βέβαια, είναι και η αλλαγή του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), δηλαδή του υφιστάμενου “νόμου Χαρδούβελη”, η οποία κρίνεται θετικά, όπως και το ενδεχόμενο να ψηφιστεί αυτός μέχρι το τέλος του μήνα. Με αυτόν τον νόμο παύει ο κίνδυνος μετατροπής της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου (όπως συνέβη με την Τράπεζα Αττικής) που μπορεί να οδηγούσε σε ανάγκη νέας κεφαλαιοποίησης.

Αβέβαια τα τεχνικά μηνύματα

Αν και η βραχυπρόθεσμη τάση στον Γενικό Δείκτη είναι ανοδική, με τον κινητό μέσο των 30 ημερών να είναι στις 888 μονάδες, τα μηνύματα που δίνονται δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαφή. Και αυτό διότι το βάθος των συναλλαγών δεν επιτρέπει να το χτίσιμο ισχυρών καναλιών τάσης, αλλά διατηρεί την αβεβαιότητα για τη στήριξη των 890 μονάδων, η οποία βέβαια φάνηκε να κρατά τη Δευτέρα.

Επίσης, η συσσώρευση είναι το βασικό χαρακτηριστικό περιόδων που απουσιάζουν οι ειδήσεις ή η συναλλακτική δραστηριότητα είναι μικρή, αν και το Χρηματιστήριο δείχνει να μπορεί να πυροδοτήσει τις επιλεκτικές εκείνες κινήσεις που θα διατηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πέριξ των 900 μονάδων. Η εικόνα αυτή βέβαια δεν μπορεί να διατηρηθεί επί μακρόν, εάν μάλιστα ο τραπεζικός εξακολουθεί να περιφέρεται πέριξ των 550 μονάδων. Ο δείκτης θα πρέπει να δοκιμάσει τις 565 μονάδες στις επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να βελτιώσει το κλίμα για μια πιθανή ανοδική διαφυγή.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και ΕΛΧΑ έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Coca Cola, Jumbo, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και ΟΤΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ στις δημοπρασίες κατάφερε το κλείσιμο στο +4,28%, με την Aegean να τον ακολουθεί με +2,64%. Κέρδη 1,97% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα.