Μοιρασμένο, με το βλέμμα στον MSCI, το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Έντονη νευρικότητα, αρκετές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και επιλεκτικές κινήσεις σε τίτλους – κλειδιά ήταν η σημερινή εικόνα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κατάφερε να κλείσει σε αρνητικό έδαφος, μπόρεσε να απορροφήσει μεγάλο μέρος των απωλειών και να κλείσει σε επαφή με τη ζώνη των 920 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 917,80 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 911,90 μονάδων (-0,67%) και 918,21 μονάδων (+0,02%). Ο τζίρος ανήλθε στα 70,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,8 εκατ. τεμάχια.

Μοιρασμένο, με το βλέμμα στον MSCI, το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,01%, στις 2.212,57 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.514,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,48% στις 594,52 μονάδες.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε πολλά πρόσωπα, αλλά δύο ήταν αυτά που επικράτησαν. Το ένα ήταν οι διορθώσεις τίτλων που υπεραπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, όπως ήταν αυτός της ΔΕΗ, και το δεύτερο ήταν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει των ανακοινώσεων για τους δείκτες από τον MSCI. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αναθεώρηση των δεικτών του MSCI αναμένεται να οδηγήσει σε προσθήκη 2-3 νέων μετοχών (ΔΕΗ – Εθνική – Μυτιληναίος οι υποψήφιες) στις ήδη πέντε που συμμετέχουν στο βασικό δείκτη.

Οι εκτιμήσεις, επίσης, των αναλυτών φέρνουν στο επίκεντρο τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με την JP Morgan θα ενταχθεί στον Standard Greece, μετά και την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία και αυξάνει τον αριθμό των διαπραγματεύσιμων μετοχών της ελληνικής εισηγμένης καθώς και της κεφαλαιοποίησή της. Ανάλογη πρόβλεψη για προσθήκη της ΔΕΗ στον MSCI Greece Standard και MSCI Αναδυόμενων Αγορών έχει κάνει και η Société Générale. Όπως είχε εκτιμήσει, η μετοχή της Jumbo θα διαγραφεί ενώ θα υπάρχουν πιθανότατα παράλληλα δύο προσθήκες, αυτές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την οικονομία

Πέραν των παραπάνω βέβαια, το κλίμα υποστηρίχθηκε από την εκτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι αναμένει ανάπτυξη 7,1% για φέτος και 5,2% για το 2022. Όπως όμως αναφέρει το Capital.gr οι προβλέψεις είναι αναμενόμενα υψηλότερες από αυτές του προσχεδίου του προϋπολογισμού που προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για φέτος και 4,5% για το 2021 αφού τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου προαναγγέλλουν αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων αυτών.

Παρόλα αυτά, η αγορά, όπως και η κυβέρνηση, δεν κρύβει την ανησυχία της για τις ανατιμήσεις των ενεργειακών προϊόντων που εξελίσσονται, παράλληλα με την νέα έξαρση της πανδημίας. Ήδη ο εισαγόμενος πληθωρισμός της ενέργειας, αύξησε το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 3,4% τον Οκτώβριο, από -2% που τον Ιανουάριο και -1,8% που ήταν τον Οκτώβριο του 2020.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έχασε 4,77%, με την Εθνική να ακολουθεί με το δικό της -2,83%. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Eurobank, ΕΧΑΕ, Λάμδα, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Jumbo, Motor Oil και Coca Cola έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%, προσφέροντας σημαντικές στηρίξεις στην αγορά. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Alpha Bank, Titan, ΕΛΧΑ και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και τα Ελληνικά Πετρέλαια.