Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωχρηματιστήρια

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας της Covid-19 και τις μειούμενες τιμές των εμπορευμάτων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,21%, με τον κλάδο υγειονομικών υπηρεσιών να ηγείται των κερδών, προσθέτοντας 1%, ενώ εκείνος της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησε κατά 0,6%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, κέρδισε 0,14%, στις 4.180,46 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε ελαφρώς, κατά 0,09%, στις 15.746,60 μονάδες, με τον γαλλικό CAC  να “χάνει” 0,06%, στις 6.813,18 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,13%, στις 7.132,30 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,55%, στις 26.142,50 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35, να υποχωρεί κατά 0,17%, στις 8.864 μονάδες.

Οι ήπιες μεταβολές στην Ευρώπη κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τις αντίστοιχες στην περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού, όπου τα πρόσημα ήταν μεικτά.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα τη Δευτέρα έδειξαν για τον Ιούλιο μια αναπάντεχη επιβράδυνση των εξαγωγών, ενώ και οι εισαγωγές έδειξαν τάσεις υποχώρησης.

Οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία – “κλειδί” για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένονται εντός της εβδομάδας, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τον δείκτη τιμών παραγωγού να αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Πολλοί αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έχουν προγραμματισμένες ομιλίες εντός της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αναμένουν “ενδείξεις” για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της.

Σε επίπεδο κίνησης μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική Deliveroo κέρδισε 4,5%, μετά την ανακοίνωση ότι η γερμανική ανταγωνιστική της, Delivery Hero εξαγόρασε ποσοστό 5,09% στην εταιρεία.

Στον “πυθμένα” του Stoxx 600, η βρετανική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Hargreaves Lansdown βυθίστηκε άνω του 11%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου της.