Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωχρηματιστήρια, με ώθηση από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα εντείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εκ μέρους της μέχρι να κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει καταστεί παρελθόν.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,49%, στις 424,18 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 2,3%, ενώ ο τραπεζικός τομέας ηγήθηκε των απωλειών, με 1,6%. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 κέρδισε 0,67%, στις 3.845,64 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,20%, στις 14.569,39 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 0,72%, στις 6.033,76 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,17%, στις 6.736,96 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ανήλθε κατά 0,82%, στις 24.121,37 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε κέρδη 0,80%, στις 8.593 μονάδες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να διενεργεί τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP) τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

Παράλληλα και με “φόντο” το πρόσφατο ράλι των αποδόσεων των ομολόγων, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές το επόμενο τρίμηνο “θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους”.

Η ΕΚΤ κράτησε εξάλλου αμετάβλητα τα επιτόκια της, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ επανέλαβε ότι θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί.

Ο Paul Diggie, ανώτερος οικονομολόγος στην Aberdeen Standard Investments, ανέφερε ότι οι αγορές “πήραν εκείνο που ζητούσαν από την ΕΚΤ”.

“Τόσο οι αγορές ομολόγων όσο και τα χρηματιστήρια ζητούσαν παρέμβαση της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση των αυξανόμενων αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη, το οποίο έμοιαζε παράπλευρη επίπτωση των προβλέψεων για ισχυρότερη του αναμενομένου ανάπτυξη στις ΗΠΑ”, τόνισε  ο Diggie.

Οι αγορές είχαν ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς με θετικό μομέντουμ από την έγκριση του πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αναμένεται να το κυρώσει σε νόμο την Παρασκευή.

Αποτελέσματα ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα οι Generali, Hugo Boss, Rolls-Royce, WPP, Morrisons και John Lewis Partnership.

Η WPP επανεκκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της, με τα αποτελέσματά της για το 2020 να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε επίπεδο μεμονωμένων μετοχών, η γαλλική επενδυτική Eurazeo κέρδισε άνω του 9% ηγούμενη του Stoxx 600, μετά τα ισχυρά αποτελέσματά της για το 2020 και το θετικό outlook για το 2021, ενώ η βρετανική κατασκευαστική Persimmon είδε τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3,8%.