Νέο ρεκόρ ο Stoxx 600 με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντλώντας ώθηση από τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα ευρωπαϊκών κολοσσών όπως η BP και η Societe Generale, αν και τα κέρδη περιόρισαν οι ανησυχίες από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με τις χώρες της Ευρώπης να επαναφέρουν κάποια περιοριστικά μέτρα.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% και σημείωσε νέο ρεκόρ κλείνοντας στις 465,38 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX σημείωσε μικρές απώλειες 0,1% στις 15.555,08 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 0,7% στις 6.723,81 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,3% στις 7.105,72 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 0,2%.

Ο κολοσσός της ενέργειας BP σημείωσε άλμα 5,6% μετά την ανακοίνωση του κολοσσού της ενέργειας ότι θα αυξήσει το μέρισμα κατά 4% και θα εντείνει τις αγορές ίδιων μετοχών, καθώς τα κέρδη β΄ τριμήνου αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. δολ. χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και αερίου, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις.

Από τον τραπεζικό κλάδο, η Societe Generale σημείωσε άλμα 6,4%. Η γαλλική τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, καθώς επέστρεψε στην κερδοφορία στο β΄ τρίμηνο.

Από την πλευρά της η βρετανική Standard Chartered σημείωσε άνοδο 1% μετά την ανακοίνωση ότι τα προ φόρων κέρδη του α’ εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 57%. Η τράπεζα ανακοίνωσε και νέο πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών καθώς και την πληρωμή μερισμάτων.

Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη του 2021 προχώρησε η BMW, μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου. Ο τίτλος της αυτοκινητοβιομηχανίας ωστόσο σημείωσε βουτιά 5,2% μετά την προειδοποίηση ότι η έλλειψη επεξεργαστών παγκοσμίως και η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα πλήξουν τις επιδόσεις της στο β΄ μισό του έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της περαιτέρω αύξησης των τιμών ενέργειας.

Ειδικότερα, η Eurostat ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι τιμές στις πύλες των εργοστασίων αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και 10,2% σε ετήσια βάση. Οι εκτιμήσεις για την ετήσια μεταβολή έκαναν λόγο για 10,3%. Σημειώνεται πως συνεχίζεται η ανοδική τάση για έβδομο μήνα, μετά την πτώση 2% τον Νοέμβριο.