Μπάχαλο στην Τουρκία: Ο Ερντογάν λέει σε πυρόπληκτους να πάρουν δάνεια – Έδειραν δημοσιογράφους του TRT

Περίπου 129 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε διάφορα μέρη της Τουρκίας από τις 28 Ιουλίου και 122 από αυτές έχουν περιοριστεί ή σβήσει, σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας και Δασοκομίας Μπεκίρ Παλντεμιρλί. Οκτώ είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Επτά πυρκαγιές συνεχίζουν να καίνε, είπε ο υπουργός.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλικαρνασσού. Οι γειτονιές Alevler, Çökertme, Bozalan, Fesleğen, Gökbel και Türkevleri έχουν εκκενωθεί. Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι πυρκαγιές μπορεί να φτάσουν στον σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Türkevleri. Δέντρα που πέφτουν στους δρόμους μερικές φορές μπλοκάρουν τους δρόμους προς τις γειτονιές Gökpınar, Aşağı Mazı και Yukarı Mazı. Οι ντόπιοι και ορισμένες ΜΚΟ συμμετέχουν στις προσπάθειες, φέρνοντας τρόφιμα και κρύα ποτά στους πυροσβέστες.

Ορισμένοι άνθρωποι που εκκενώθηκαν από τη γειτονιά Aşağı Mazı έχουν τοποθετηθεί σε τουριστικές εγκαταστάσεις.

Ο δήμαρχος του Μίλας, Μουχάμετ Τοκάτ, δήλωσε χθες το βράδυ (1 Αυγούστου) ότι οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερα έντονες στη γειτονιά Çökertme. Δεν ήταν πλέον δυνατό να σωθούν τα δάση, αλλά οι κατοικημένες περιοχές πρέπει να προστατευτούν, είπε.

Συνεχίζεται η προσπάθεια από αέρος και από ξηρά για την κατάσβεση των πυρκαγιών στην Αττάλεια, στα δάση πάνω από την αρχαία Σίδη και το Μαναβγκάτ, τα Γκιουντοουμούς και Ακσεκί. Οι πυρκαγιές ξέσπασαν σε τέσσερις τοποθεσίες στην περιοχή στις 28 Ιουλίου και μία από τις πυρκαγιές που έσβησαν φέρεται να ξεκίνησε ξανά λόγω της έλλειψης προσπαθειών κατάσβεσης.

Η φωτιά που ξέσπασε στη γειτονιά Ortakonuş στις 29 Ιουλίου εξαπλώθηκε σε Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya και Ümütlü. Λόγω του απότομου εδάφους στην περιοχή, οι προσπάθειες κατάσβεσης λέγεται ότι είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιηθούν.

Δασική πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε φυσικό πάρκο στη νοτιοδυτική επαρχία Ισπάρτα. Οι πυροσβέστες ανταποκρίνονται στη φωτιά καθώς οι φλόγες εξαπλώνονται γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Η τραγικότερη εικόνα έρχεται από τις προσπάθειες του απλού κόσμου, να γεμίσει με μπουκάλια νερού τα πυροσβεστικά οχήματα που… ξέμειναν!

 

 

 

Σε σημερινό του άρθρο στην ιστοσελίδα “Χαμπέρτουρκ” ο γνωστός δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλί αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ σταμάτησε το πρόγραμμα κατασκευής εγχώριων πυροσβεστικών αεροσκαφών το 2002. Υπενθυμίζει ότι το πρώτο εγχώριο πυροσβεστικό αεροσκάφος είχε χρησιμοποιηθεί στην Τουρκία κατά τον σεισμό του 1999 για να σβήσει την πυρκαγιά που ξέσπασε στο διυλιστήριο Τürpaş. Μάλιστα υπήρξε και αίτημα αγοράς αεροσκάφους πυρόσβεσης από τις ΗΠΑ.

Οργισμένος ο κόσμος – Κυβερνητικός εμπαιγμός

Τις προηγούμενες ημέρες το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ΤΡΤ, μετέδωσε για άγνωστο λόγω ότι η φωτιές στο Χισαρονού στην Αττάλεια είχαν σβήσει. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής, σήμερα, όταν βρήκαν τους εν λόγω δημοσιογράφους τους επιτέθηκαν εν εξάλλω ζητώντας εξηγήσεις γιατί έκαναν κάτι τέτοιο. Μάλιστα τα βίντεο στο διαδίκτυο δείχνουν έναν εξ αυτών να επιτίθεται και να χτυπά έναν εκ των δημοσιογράφων, την ώρα που η φωτιά στο δάσος πίσω τους μαίνεται και η αστυνομία παρακολουθεί από μακριά αμέτοχη.


Στο χωριό Καλεμλέρ, 67 σπίτια κάηκαν σε λεπτά 15-20. Ελαιώνες, σπίτια, 6 τρακτέρ, 40 βοοειδή, 25-30 πρόβατα, κάηκαν μέσα σε λίγα λεπτά σύμφωνα με τον επικεφαλής του χωριού. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το φιάσκο με τις ρίψεις τσαγιού στους δρόμους της Αττάλειας, βρέθηκε εκεί, στο χωριό και μίλησε με τους πυρόπληκτους, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχασαν τα πάντα. Και τι τους είπε; Ότι αν τα έξοδα είναι για παράδειγμα 500 δισ. λίρες, η Πολιτεία θα βάλει τα 300 δισ. και τα υπόλοιπα θα πρέπει να πάρουν δάνεια οι πολίτες να τα πληρώσουν. Μάταια προσπαθούσε ο επικεφαλής του χωριού, Μουσταφά Τζανσίζ να του πει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τίποτα.

Στις πυρόπληκτες περιοχές βρέθηκε σήμερα και ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε πως το 90% όσων γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψέματα, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια να διχαστεί ο λαός. “Παρακαλώ μείνετε μακριά από αυτή τη γλώσσα του μίσους. Οι πολιτικοί που θέλουν να κάνουν πολιτική ας μην το κάνουν χρησιμοποιώντας τις πυρκαγιές”, ανέφερε, αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.

Τούρκος δημοσιογράφος φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση, βρίσκεται στις περιοχές της φωτιάς και κάνει περιοδεία δείχνοντας τις φωτιές που μαίνονται κάνοντας έκκληση για εναέρια μέσα. Ο λόγος που το κάνει, όπως αναφέρει στα βίντεό του, είναι διότι στην πυροσβεστική επικρατεί μπάχαλο και καθώς επιχειρούν σε ένα μεγάλο μέτωπο, το θέτουν υπό έλεγχο, και πριν το σβήσουν εντελώς, το αφήνουν, μεταφέρονται σε άλλο και στο πρώτο μέτωπο οι φλόγες αναζωπυρώνονται λόγω του αέρα και η επιχείρηση ξεκινά από την αρχή.

 

 

 

Η μόνη προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν είναι μην φανεί αδύναμη η Τουρκία. Το διατυμπανίζουν εδώ και δύο μέρες όλοι οι υπουργοί και όλα τα κυβερνητικά τρολ στο Twitter. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ δημιουργήθηκε σχετικό χασταγκ #helpturkey με 5,75 εκατομμύρια re-tweets σε λίγες ώρες, το οποίο ζητά βοήθεια διότι το κράτος έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους στη μοίρα τους, λίγη ώρα αργότερα δημιουργήθηκε το αντίθετο #WeDontNeedHelp με 61.000 re-tweets, το οποίο αποκαλεί “προδότες” που “μειώνουν την εικόνα της Τουρκίας”, όσους ζητούν βοήθεια.

Πέτρος Κράνιας