Με το 10×10 ξεκίνησε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Με ούριο άνεμο ξεκίνησε ο Αύγουστος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ο Γενικός Δείκτης, παίρνοντας φόρα από τις 14:30 και μετά και ειδικά στο τελευταίο μισάωρο, σκαρφάλωσε μία ανάσα από τις 900 μονάδες, σε μία απόλυτα θετική συνεδρίαση όπου οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, έστω και αν η εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας συνέχισε να είναι σχετικά υποτονική.

Οι ισχυρές στηρίξεις τόσο από το διεθνές κλίμα όσο και από τα σημαντικά κέρδη σε επιλεγμένα blue chips, όπως η Ελλάκτωρ, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, οδήγησαν την αγορά στο 10 στα 10, με σωρευτικά κέρδη της τάξης του 6,99% από τις 838 μονάδες όπου και ξεκίνησε το ανοδικό αυτό σερί.

Όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, παρά τους χαμηλούς όγκους, το επιλεκτικό ενδιαφέρον που παρατηρείται, μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα της αγοράς και να υποστηρίξει βραχυπρόθεσμα το θετικό μομέντουμ. Αν και η επενδυτική άπνοια και τα χαμηλά επίπεδα του τζίρου αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ωστόσο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει σημαντική “αναζωογόνηση” των συναλλαγών.

Σε ότι αφορά την πορεία της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,03% και έκλεισε στις 897,45 μονάδες και στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,05 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να ανέρχεται στα 23,7 εκατ. τεμάχια.

Με το 10x10 ξεκίνησε τον Αύγουστο το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,23% στις 2.158,94 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,83% και στις 1.446,89 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ισχυρή άνοδο άνω της τάξης του 8,53% κατέγραψε η Ελλάκτωρ, ενώ με κέρδη άνω του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, Jumbo και ΟΛΠ.  Στον αντίποδα, μεταξύ των επτά τίτλων που έκλεισαν στο “κόκκινο” η Aegean δέχτηκε τις ισχυρότερες πιέσεις, κλείνοντας στο -2,96% και ακολούθησε η ΔΕΗ με απώλειες 0,99%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 2,66% στις 556,05 μονάδες, με την Alpha Bank να υπεραποδίδει και να κλείνει στο +5,36%, την Εθνική να ακολουθεί στο +3,47%, την Πειραιώς στο +0,69% και την Eurobank να υποχωρεί οριακά κατά 0,13%.

Ο τραπεζικός κλάδος είναι κυρίως αυτός που αναμένεται να δώσει τον ρυθμό στο Χ.Α τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και στο επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε αυτόν. Αυτός είναι που θα κρίνει τις 900 μονάδες και τη “βιωσιμότητά” τους, καθώς και τον αμέσως επόμενο στόχο που είναι η επιστροφή προς τις 950 μονάδες που είχαν σημειωθεί προς πανδημίας.

Τα μηνύματα τα πάντως σε ότι αφορά τις προοπτικές των τραπεζών είναι πολύ θετικά, με τη λύση που δόθηκε στο “αγκάθι” της αναβαλλομένης φορολογίας, αν και ήρθε με αρκετές ενστάσεις από την ΕΚΤ, να διασφαλίζει ωστόσο το ότι οι μέτοχοι δεν θα υποστούν dilution, και αυτό σε συνδυασμό με το θετικό αποτέλεσμα στα stress tests, ενισχύουν ακόμη περισσότερο το επενδυτικό story του κλάδου. Άλλωστε, όπως σχολιάζουν σήμερα BNP Paribas και Axia Research, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν θετική έκπληξη στο πλαίσιο των stress tests της ΕΚΤ, ενώ τα αποτελέσματα εκμηδενίζουν πλέον τις όποιες ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές τους θέσεις και επιτρέπουν έτσι στον κλάδο να συνεχίσει την εκτέλεση των επιχειρηματικών σχεδίων, στον δρόμο προς την πλήρη ομαλοποίηση του.

Επιστρέφοντας στα του Χ.Α, για να είναι η περαιτέρω άνοδο διατηρήσιμη πάντως, χρειάζεται να συνοδευτεί με αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, δηλαδή με ενίσχυση του τζίρου. Αν με βάση τα συναλλακτικά δεδομένα των δύο τελευταίων εβδομάδων οι 900 μονάδες φαίνονται επιτεύξιμες ωστόσο από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί περισσότερη ζωντάνια και δράση στο ταμπλό για κάτι καλύτερο, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, το stock picking παραμένει η κυρίαρχη στρατηγική το τρέχον διάστημα, τη στιγμή που οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στη ροή των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου των εισηγμένων η οποία έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο προσκήνιο καθώς Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν δεύτερο τρίμηνο την Τετάρτη και Πέμπτη. Κύριο χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, θα είναι καταγραφή των επιβαρύνσεων ή η pro-forma αποτύπωση από τις τιτλοποιήσεις Vega, Sunrise I και Frontier.