Μικρές μεταβολές για τους δείκτες της Wall μετά τα ρεκόρ της Παρασκευής

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για άλλο ένα μπαράζ αποτελεσμάτων αυτή την εβδομάδα αλλά και για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και ενώ το κλίμα επιβαρύνει η νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Η διστακτικότητα στην αγορά ακολουθεί ένα εντυπωσιακό ράλι των δεικτών την προηγούμενη εβδομάδα που οδήγησε τον βιομηχανικό δείκτη Dow να κλείσει την Παρασκευή για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 35.000 μονάδες και τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώσει το 40ο ρεκόρ του για το 2021.

Στο μεταξύ, ο προβληματισμός για την πορεία των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ανακοίνωση των κινεζικών αρχών ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για το αδιέξοδο στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην κινεζική πόλη Tianjin.

Την επενδυτική προσοχή πάντως αναμένεται να μονοπωλήσουν και αυτή την εβδομάδα οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Alphabet, Amazon.com, Apple, Facebook και Microsoft να ξεχωρίζουν. Μετά το κλείσιμο των συναλλαγών σήμερα ανακοινώνει τα αποτελέσματα της εξάλλου η κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla Inc.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 25,08 μονάδες ή -0,06% στις 35.037,42 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 1,40 μονάδες (0,03%) στις 4.413,17 μονάδες, ενώ ο Nasdaq προσθέτει 7,94 μονάδες (0,05%) στις 14.841,78 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Chevron με κέρδη 1,90 δολ. ή σε ποσοστό 1,92% στα 100,76 δολ. και ακολουθούν Walgreens Boots Alliance στα 47,24 δολ. με άνοδο 1,53% και Intel στα 53,75 δολ. με κέρδη 1,42%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Home Depot (-1,35%), Honeywell International (-1,09%) και UnitedHealth Group (-0,97%).

Την Τετάρτη όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve οι οποίες έρχονται εν μέσω ενός πρωτοφανούς ράλι του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες.

Η Fed δεν αναμένεται πάντως να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής καθώς οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συμφωνούν ότι το ράλι των τιμών αναμένεται να είναι παροδικό καθώς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Την Πέμπτη το επενδυτικό ενδιαφέρον θα μεταφερθεί στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Μεγάλες απώλειες γνωρίζουν οι εισηγμένες στις ΗΠΑ κινεζικές εταιρείες καθώς το Πεκίνο συνεχίζει την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για εταιρείες του κλάδου της τεχνολογίας.

Η Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε νέους κανόνες για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην online εκπαιδευση, στο τελευταίο από μια σειρά μέτρων που έχει λάβει στο ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, προκαλώντας κλυδωνισμούς στις αγορές.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group και η μηχανή αναζήτησης Baidu Inc, δύο από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρείες που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ, κατρακυλούν 4% ξαθ 3% αντίστοιχα σήμερα.