Συνέχισε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Έριξε ρυθμούς σήμερα η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά μέτρησε η ανάκαμψη την τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει μία ακόμη ημέρα πάνω από τις 850 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,46% στις 858,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 854,67 μονάδων (+0,05%) και 862,18 μονάδων (+0,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 33,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 848 χιλ. τεμάχια.

Συνέχισε το ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 2.053,72 μονάδες, ενώ στο +0,84% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.406,39 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 513,32 μονάδες.

Ζητούμενο η αφομοίωση των επιπέδων

Δύο φορές απειλήθηκε το θετικό πρόσημο σήμερα στον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να εμφανίζει έντονη μεταβλητότητα επηρεάζοντας και τον ρυθμό της ανάκαμψης της αγοράς. Βέβαια, το ανοδικό σερί διευρύνθηκε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να “ακουμπά” και τις 860 μονάδες, από τις 830 μονάδες που βρέθηκε στα χαμηλά της Δευτέρας. Και μπορεί να μην κατάφερε το κλείσιμο πάνω από αυτό το επίπεδο, ωστόσο, δεν λείπει και η μερίδα των αναλυτών που θεωρεί ότι μια ήπιας μορφής αντίδραση είναι προτιμότερη, αφού θα απορροφήσει τις αναμενόμενες από τους profit takers κινήσεις.

Βέβαια, οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εξακολουθούν να επηρεάζουν το ΧΑ, όπως και όλες τις αγορές του πλανήτη, αλλά η αντίδραση στην παρούσα χρονική στιγμή, όταν ο γενικός δείκτης προσέγγιζε τον κινητό των 200 ημερών, τις 820 μονάδες, ήταν καθοριστική, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα άνοιγε ο ασκός του Αιόλου.

Η εποχικότητα σαφώς δεν βοηθά, αλλά ούτε και η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία που ανακόπτει την διάχυση ξένων κεφαλαίων σε πιο περιφερειακές αγορές, όπως είναι η ελληνική. Και αυτό που είναι σαφώς κοινή αλήθεια στη Λ. Αθηνών είναι ότι χωρίς ξένα κεφάλαια η τροφοδότηση της αγοράς θα είναι δύσκολη, ή τουλάχιστον αδύναμη για να διασπάσει τη μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας εξαετίας.

Την ίδια ώρα, για να μπορέσει το ΧΑ να προσελκύσει έστω και μια ψηφίδα της γιγαντιαίας παγκόσμιας ρευστότητας, θα πρέπει να πείσει ότι έχει ξεπεράσει τις ασθένειες της μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης και ότι μπορεί να “μεγαλώσει” τις εισηγμένες του ώστε να πρωταγωνιστήσουν άμα την εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ουδείς μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η αυξανόμενη επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα αυξάνουν τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο τόσο στην τουριστική περίοδο και τις οικονομικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean έκλεισε με κέρδη 2%, με τις ΕΧΑΕ, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ΟΛΠ και Εθνική σημείωσαν απώλειες 1,72% και 1,35% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο, Titan, Ελλάκτωρ, Σαράντη, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank να κλείνουν με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή η Πειραιώς.