Άντεξαν στις πιέσεις οι 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, υποκύπτοντας στις πιέσεις που δέχτηκε η πλειονότητα των τίτλων του, αν και κατάφερε να διατηρήσει τα επίπεδα των 810 μονάδων, τα οποία δοκιμάστηκαν αρκετές φορές κατά τη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 813,62 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 807,02 μονάδων (-1,85%) και 817,70 μονάδων (-0,55%). Ο τζίρος ανήλθε στα 57,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,77 εκατ. τεμάχια.

Άντεξαν στις πιέσεις οι 810 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,13%, στις 1.942,74 μονάδες, ενώ στο -0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.113,03 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,82% στις 511,20 μονάδες.

Οι ρευστοποιήσεις εντοπίστηκαν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος επιβεβαίωσε για μία ακόμη ημέρα ότι βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης μετά το δίμηνο ράλι ανόδου. Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα ήταν εστιασμένη σε συγκεκριμένους τίτλους (τράπεζες, MIG, ΟΤΕ), με την αγορά να οδηγείται σε ανακατατάξεις σε κρίσιμες θέσεις και με βάση τις προοπτικές της νέας χρονιάς.

Πάντως, στα θετικά είναι ότι ο Γενικός Δείκτης έδειξε σημαντικές αντοχές στα επίπεδα των 810 μονάδων, αν και η στήριξη του είναι λίγο χαμηλότερα, ενώ τόσο ο FTSE 25 όσο και ο τραπεζικός δεν χρειάστηκε να υπερασπιστούν κρίσιμα τεχνικά επίπεδα. Ο FTSE 25 έχει τις στηρίξεις του στα επίπεδα των 1.870-1.900 μονάδων, ενώ σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης θα βρει μπροστά του τον μέσο όρων των 30 ημερών. Στον αντίποδα, η αντίσταση απέχει ακόμη από το να βρει τις 2.000 μονάδες. Στο επίκεντρο και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος δεν αποκλείεται να δοκιμάσει τη στήριξη των 490-495 μονάδων, μετά τη χθεσινή ανεπιτυχή δοκιμασία της διάσπασης της αντίστασης των 535 μονάδων.

Το ζήτημα τώρα που απασχολεί περισσότερο την εγχώρια αγορά είναι το κατά πόσο η επιστροφή στην ομαλότητα θα “προλάβει” την τουριστική περίοδο. Δεδομένου του ότι η σεζόν στη χώρας μας αρχίζει σταδιακά από τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο ανάλογα με την περιοχή, ο χρόνος του εμβολιασμού ώστε να επιστρέψει στην κανονικότητα ο κλάδος και να αρχίσει να εισφέρει στα δημόσια και ιδιωτικά ταμεία είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν είναι αισιόδοξα, εντούτοις δεν αποκλείεται σταδιακά να επιταχύνεται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Επίσης, τα αρνητικά σενάρια δεν θα μπορούσαν να αποκλειστούν, δεδομένου του ότι ακόμη η εικόνα της αγοράς για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους τραπεζικούς ισολογισμούς δεν είναι ξεκάθαρη. Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, από μία δεξαμενή 33 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα γενιά κόκκινων δανείων ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως έχει δηλώσει και ο διοικητής της, προβλέπει τα νέα κόκκινα δάνεια να ανέλθουν στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ακόμα οι επιπτώσεις από την πανδημία δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως και ενδεχομένως τα νέα κόκκινα δάνεια να ξεπεράσουν τα 10 δισ. μέχρι το τέλος της που οριοθετείται χρονικά από την ΤτΕ όταν εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική σημείωσε βουτιά 4,53%, με τις Alpha Bank, Aegean και Βιοχάλκο να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3% και τις Σαράντης, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Titan με πτώση άνω του 2%.

Οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, Φουρλής, ΔΕΗ και Eurobank ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ, με τις Motor Oil, Μυτιληναίο, Πειραιώς, ΟΤΕ και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν με μικρά κέρδη. Η ΓΕΚ Τέρνα ενισχύθηκε κατά 1,62%.