Σε επίπεδα ρεκόρ η Wall μετά το “σήμα” Πάουελ για εξασθένηση του πληθωρισμού

Ανοδικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη “βλέποντας” νέα ρεκόρ, αφού ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, αναμένεται να επισημάνει πως η Fed εξακολουθεί να εκτιμά ως παροδικές τις πληθωριστικές πιέσεις που θα εξασθενήσουν, στέλνοντας παράλληλα “σήμα” ότι η Federal Reserve δεν βιάζεται να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας που θα κάνει ενώπιον της Επιτροπής, ο Πάουελ αναμένεται να σημειώνει ότι η οικονομία έχει βελτιωθεί, ωστόσο η αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν πριν την πανδημία.

Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει ότι η αμερικανική οικονομία “απέχει ακόμη πολύ” από το επίπεδο ώστε η Federal Reserve να αλλάξει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της. Θα επισημάνει, ωστόσο, ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν ξεκινήσει ήδη να συζητούν τουλάχιστον για τη μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Στο προσχέδιο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Fed αναφέρει πως “ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο τους επόμενους μήνες προτού υποχωρήσει”.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, ο Πάουελ επισημαίνει ότι “η αύξηση της απασχόλησης θα είναι ισχυρή τους επόμενους μήνες, καθώς οι συνθήκες δημόσιας υγείας συνεχίζουν να βελτιώνονται όπως και ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με την πανδημία και οι επιβαρύνουν την αγορά εργασίας”.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν περισσότερη σαφήνεια από τον Πάουελ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και για το πότε σχεδιάζει η Fed να ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων, ενόσω διατηρεί τα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν.

Μετά το προσχέδιο της ομιλίας του Τζερόμ Πάουελ στο Κογκρέσο, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν. Το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ έπεσε στο 1,364%, ενώ χθες είχε φτάσει στο 1,415%.

Εξάλλου τις ανησυχίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική και τον πληθωρισμό ενέτειναν τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν ξανά τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η περίοδος του υψηλού πληθωρισμού πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 1% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal περίμεναν ότι θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού σκαρφάλωσε στο 7,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, από 6,6% που ήταν τον Μάιο.

Δείκτες – Στατιστικά

Στα ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 0,36% ξεπερνώντας τις 35.000 μονάδες και κινείται σε νέο ιστορικό υψηλό. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 0,5% πέριξ των 4.390 οδεύοντας προς νέο ρεκόρ, και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,66%, πάνω από τις 14.750 μονάδες και το υψηλότερο ιστορικά κλείσιμό του στις 12 Ιουλίου.

Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στα εταιρικά αποτελέσματα για το β’ τρίμηνο. Την Τετάρτη η Bank of America ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη για αυτή την περίοδο, αλλά τα έσοδά της μειώθηκαν, λόγω αστοχιών στις επιχειρήσεις καταναλωτικής τραπεζικής. H μετοχή της κάνει “βουτιά” άνω του 4%.

Η BlackRock ανακοίνωσε την Τετάρτη κέρδη και έσοδα καλύτερα του αναμενόμενου για το β’ τρίμηνο, καθώς τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 30% και οι καθαρές εισροές ξεπέρασαν τα 80 δισ. δολάρια. Παρόλα αυτά η μετοχή της υποχωρεί άνω του 3%.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, η Eli Lilly ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποκτά τις μετοχές της Protomer Technologies, σε μια συμφωνία που αποτιμάται σε αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων με βάση μελλοντικά αναπτυξιακά και εμπορικά ορόσημα.

Η Verso Corp., εταιρεία ειδικού χαρτιού, χαρτοπολτού και χαρτιού συσκευασίας, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι δέχθηκε προσφορά από την Atlas Holdings LLC για την εξαγορά της έναντι 20 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά.