Μοιρασμένα πρόσημα και μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Συνεδρίαση εξισορρόπησης και επιλεκτικών κινήσεων ήταν η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο εξακολουθεί να “πάσχει” από χαμηλές συναλλακτικές επιδόσεις, καθώς και σήμερα οι όγκοι εστίασαν στη μετοχή της Alpha Bank, με τη Eurobank να παίρνει κι αυτό μεγάλο μερίδιο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 871,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 865,06 μονάδων (-0,54%) και 873,43 μονάδων (+0,43%). Ο τζίρος ανήλθε στα 115,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 87,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 10,1 εκατ. τεμάχια.

Μοιρασμένα πρόσημα και μικρά κέρδη στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,01%, στις 2.098,71 μονάδες, ενώ στο +1,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.404,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,25% στις 548,31 μονάδες.

Όταν υπάρχουν τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διακινούν χαμηλότερα από 100 χιλ. τεμάχια, και άλλοι που διακινούν το 80% του όγκου της αγοράς (Alpha Bank 62 εκατ. και Eurobank 11 εκατ.), τότε τα μηνύματα που εκπέμπει η Λ. Αθηνών είναι αυτά της επιλεκτικότητας και της αναμονής. Μιας αναμονής όμως που κρατά ήδη από τις αρχές του Ιουλίου και δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν περάσει και ο παραδοσιακά συναλλακτικά αδιάφορος Αύγουστος.

Και το ανησυχητικό είναι ότι η αγορά είχε αρκετούς λόγους για να ενεργοποιήσει τους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν τόσο επιλεκτικοί όσο τους επιτρέπει ο στόχος να μείνει ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 870 μονάδων. Βέβαια, υπάρχει και η άποψη στην αγορά ότι τόσο οι αυξήσεις κεφαλαίου από εισηγμένες όσο και οι ομολογιακές εκδόσεις απορροφούν μεγάλο μέρος της ρευστότητας που έχει αποκτηθεί το τελευταίο 9μηνο στη Λ. Αθηνών, και ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει μόλις ολοκληρωθούν. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόνο τον Ιούλιο, τα κεφάλαια που θα απαιτήσουν οι εκδόσεις ομολόγων φτάνουν τα 1,5 δισ., η αφομοίωση των οποίων θα απαιτήσει χρόνο.

Αναζητώντας την ανάκαμψη

Υπάρχει, ωστόσο και η έτερη άποψη που θεωρεί ότι η υποχώρηση της αγοράς και το αργό τέμπο συναλλαγών εκλαμβάνονται ως διόρθωση και ευκαιρία επανεξέτασης των αποτιμήσεων και λιγότερο ως η απαρχή μιας έντονα καθοδικής κίνησης. Πλέον υπάρχουν επίπεδα τοποθετήσεων σε επιμέρους μετοχές που δικαιολογούν την αγορά τους με πιο πειστικό τρόπο (κέρδη, μερίσματα, προοπτικές).

Άλλωστε, μετά και τη χθεσινή έγκριση του ελληνικού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης από το ECOFIN, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην προκαταβολή του 13% θα έρθουν έως το τέλος Ιουλίου, και παρά το γεγονός ότι είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί από την αγορά. Επίσης, η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο να απορροφήσει επιπλέον πόρους από το ταμείο ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, το ΧΑ πρέπει να επανέλθει πάνω από τις 900 μονάδες αν θέλει και πάλι να δοκιμάσει νέα χαμηλά. Ίσως, μια θετική αξιολόγηση την Παρασκευή το βράδυ για την ελληνική οικονομία από τον οίκο Fitch βοηθήσει, ωστόσο αυτό θα φανεί αν όχι τις επόμενες ημέρες, σίγουρα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,29% ενώ διακίνησε 62 εκατ. τεμάχια, με τις Εθνική, Βιοχάλκο, Aegean, ΕΧΑΕ και Motor Oil να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ξεχώρισε με το +5,14% που κατέγραψε μετά την έγκριση του ενημερωτικού για την αύξηση κεφαλαίου, με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΟΤΕ να ακολουθούν με +2,55% και +2,05% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Πειραιώς, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Eurobank και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή και ο Μυτιληναίος.