Χρηματιστήριο: Μετά κόπων η αντίδραση μετά το πτωτικό 5ήμερο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Αντίδραση χωρίς ρυθμό και με αρκετά βαρίδια ήταν η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η αγορά έρχεται από ένα πενθήμερο πτωτικό σερί με αρκετές διορθώσεις που έφεραν πολλούς τίτλους σε καλύτερα σημεία εισόδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 888,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 887,48 μονάδων (+0,29%) και 891,86 μονάδων (+0,79%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια (7,9 εκατ. ευρώ).

Χρηματιστήριο: Μετά κόπων η αντίδραση μετά το πτωτικό 5ήμερο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 2.145,76 μονάδες, ενώ στο +0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.404,59 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 550,93 μονάδες.

Αν και η αγορά αντέδρασε σήμερα, αυτή η κίνηση δεν αποκατέστησε την παρουσία του Γενικού Δείκτη πάνω από τη στήριξη των 893 μονάδων, την οποία αν δεν ανακτήσει άμεσα, το αρνητικό σενάριο της διολίσθησης προς τις 880 μονάδες αποκτά περισσότερες πιθανότητες. Από τεχνική άποψη βέβαια, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, είναι η αποσυμφόρηση του ημερήσιου ταλαντωτή RSI και η εμφάνιση διαγραμματικού σχηματισμού που προσομοιάζει σε “αγοραστική σημαία” (bullish flag). Βέβαια, “το τελευταίο “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη και η εύκολη διάσπαση της στήριξης των 900 μονάδων αποτυπώνουν την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση των πωλητών και ειδικά των υποτιμητικών κερδοσκόπων.

Αναντιστοιχία προβλέψεων… ταμπλό

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν σήμερα ένας εκ των μεγαλύτερων βαριδίων της αγοράς, η οποία δείχνει να αναμένει ή να τηρεί επιφυλακτική στάση στις έντονες διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, το τελευταίο αλλά και το επόμενο διάστημα, ο κλάδος θέτει τις βάσεις για μία νέα εποχή επέκτασης, αφήνοντας πίσω την εσωστρέφεια της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και την καταστροφική κληρονομιά της κρίσης. Και σταδιακά αυτό θα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Το ακόμη πιο παράδοξο που εμφανίζει η αγορά είναι ότι αν και οι ξένοι αναλυτές εκτιμούν καλές επιδόσεις στην ελληνική οικονομία το επόμενο διάστημα, η αγορά αδυνατεί να αποτυπώσει αυτές τις προοπτικές στο ταμπλό. Η αδυναμία μάλιστα γίνεται πιο έντονη ακόμη και σε τίτλους που αποδεδειγμένα θα ωφεληθούν από τις καλές οικονομικές επιδόσεις.

Άλλωστε, μόνο σήμερα, τόσο η HSBC όσο και η Unicredit προχώρησαν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία, τοποθετώντας πλέον το 2021 ως το έτος όπου ξεκινά το μεγάλο growth story της Ελλάδας, αντίθετα με πριν που γενικότερα θεωρούνταν πως το 2022 θα είναι αυτό που θα σημειωθεί η μεγάλη εκτόξευση.

Η UniCredit αναθεωρεί τις προβλέψεις της για την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας φέτος στο 5,5% (σε υπεριδπλάσια επίπεδα σε σχέση με το 2,5% που προέβλεπε πριν), ενώ μειώνει τις εκτιμήσεις της για το 2022 στο 3,0% από 5,0% πριν. Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχώρησε και η HSBC, την οποία τοποθετεί πλέον στο 4,5% από 2,2% πριν.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank με το -3,53%, αλλά και η Πειραιώς και η Eurobank με το -1,68% και το -1,18% αντίστοιχα, που σημείωσαν ήταν τα μεγαλύτερα βαρίδια στην αγορά. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Coca Cola, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ΕΧΑΕ και ΕΛΧΑ έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

Στον αντίποδα, το θετικό πρόσημο της αγοράς αποδόθηκε στα άνω του 2% κέρδη σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Εθνική, ενώ άνω του +1% έκλεισαν και οι ΟΤΕ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Titan, Jumbo, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος.