Ανοδικά και στις… 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ούτε σήμερα κατάφερε να διασπάσει το “ταβάνι” των 800 – 805 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την πλειονότητα των τίτλων του, με το επίπεδο να μετατρέπεται σε μεγάλο στοίχημα για τις επόμενες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,17% στις 800,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 790,11 μονάδων (-0,08%) και 801,13 μονάδων (+1,31%). Ο τζίρος ανήλθε στα 112,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 46,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια.

Ανοδικά και στις… 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Η άνοδος του τζίρου, ειδικά στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης και των δημοπρασιών συνδέθηκε και με τις αλλαγές στις σταθμίσεις των τίτλων του FTSE 25, καθώς υπήρξε αύξηση για τις Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,26%, στις 1.915,77 μονάδες, ενώ στο +1,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.093,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14%% στις 513,11 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,69%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,72%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με κέρδη 4,01%.

Αν και η μεταβλητότητα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης σε επίπεδο αρκετών τίτλων, ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να κινηθεί σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια σε θετικά εδάφη, βρίσκοντας ισχυρές στηρίξεις σε τίτλους που αντιστάθμισαν τη “στάση” που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις τραπεζικές μετοχές. Το άτυπο αυτό rotation αποτύπωσε για ακόμη μία φορά τη διάθεση των ισχυρών του ΧΑ να παραμείνει ο Γενικός Δείκτης κοντά στα επίπεδα των αντιστάσεών του και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του ώστε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να κάνει μια αποφασιστική ανοδική διαφυγή.

Βέβαια δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος επιλέγει να κάνει την απαιτούμενη “στάση” του μετά τα εντυπωσιακά κέρδη που σημείωσε από τις αρχές του Νοεμβρίου, βγήκαν “μπροστά” οι τίτλοι που, όπως φαίνεται, ολοκλήρωσαν την εσωτερική τους διόρθωση, όταν “έτρεχαν” οι τράπεζες. Επίσης, η συναλλακτική δραστηριότητα, αν και άρχισε σε χαμηλά επίπεδα, βρήκε τελικά ρυθμό και έκλεισε κοντά στο μέσο όρο του τελευταίου διαστήματος.

Όπως επισημαίνει και ο Λ. Παπαϊωάννου της Fast Finance, η εξαέρωση της αγοράς και η δημιουργία νέων τεχνικών στηρίξεων, κρίνεται απαραίτητη για τη συγκέντρωση των αναγκαίων δυνάμεων που θα οδηγήσουν στην έγκυρη υπέρβαση των 800 μονάδων στον Γενικό Δείκτη και των 1.930 στον FTSE 25. Και μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, μεσομακροπρόθεσμα η τάση παραμένει ανοδική και δεν απειλείται, αλλά η αγορά χρειάζεται χρόνο, για να χωνέψει τα νέα επίπεδα. Έτσι, πιθανή διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

Πάντως με αρκετά από τα δεδομένα της νέας χρονιάς να είναι γνωστά, η αγορά δείχνει να τοποθετείται με βάση τα σενάρια που μπορεί να διαμορφώσουν το νέο δωδεκάμηνο. Οι επιλογές στρατηγικών θέσεων θα κορυφωθούν τις επόμενες ημέρες και μέχρι τη λήξη του 2020, με το βαθμό ρίσκου να παραμένει ελεγχόμενος μέχρι τώρα.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει και η BNP Paribas, η “δύναμη” της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παραμένει αβέβαιη λόγω του ότι ακόμα υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από το πότε θα σημειωθεί το ριμπάουντ στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν τους καταλύτες για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 4,39%, με τις Jumbo, Λάμδα και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 3% και τις Ελλάκτωρ, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ και ΟΠΑΠ με άνοδο άνω του 2%. Τα κέρδη σε Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Eurobank, Titan, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ, με τις Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες για Εθνική και ΟΛΠ, η Βιοχάλκο υποχώρησε κατά 1,39%, ενώ άνω του -2% έκλεισαν οι Φουρλής και Σαράντης. Στο -4,17% έκλεισε η Aegean.