Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου και άνοδος στις 880 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Δεύτερη ημέρα ανόδου για το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, με τις πιέσεις όμως σε επιλεγμένους τίτλους να μην επιτρέπουν στον Γενικό Δείκτη να κινηθεί πάνω από τις 890 μονάδες και να προσπαθήσει να αναιρέσει το αρνητικό βραχυχρόνιο σήμα που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ στην αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,12% στις 883,39 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 873,00 μονάδων (-0,07%) και 887,91 μονάδων (+1,64%). Ο τζίρος ανήλθε στα 309,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 266 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 20,8 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Έκρηξη τζίρου και άνοδος στις 880 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,43%, στις 2.138,50 μονάδες, ενώ στο +0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.379,36 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,49% στις 538,70 μονάδες.

Στο επίκεντρο σαφώς η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε την κύρια συνεδρίαση με όγκο περίπου 30 εκατ. τεμάχια, ενώ ολοκλήρωσε και τις δημοπρασίες με τον όγκο να εκτοξεύεται στα 205,8 εκατ. τεμάχια, τα οποία πίεσαν τη τιμή στα 0,77 ευρώ. Το πιθανότερο σενάριο είναι από αύριο να επανέλθει η μετοχή στην κανονικότητα, καθώς απορροφήθηκε όλη η ζήτηση, αν και έμειναν ανεκτέλεστες κάποιες πωλήσεις.

Έτσι, με τον τζίρο να εκτοξεύεται στα 309 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing στη μετοχή της Eurobank και της έντονης κινητικότητας στη μετοχή της Alpha Bank, το ΧΑ κατάφερε να επανέλθει πάνω από τις 880 μονάδες, αν και οι πιέσεις στην πρώτη και σε άλλες επιλεγμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν επέτρεψαν να κλείσει η αγορά κοντά στα υψηλά της ημέρας.

Νευρικότητα και short trading στις τράπεζες

Η διακύμανση της αγοράς εντός ενός εύρους 70 περίπου μονάδων το τελευταίο δίμηνο έχει τροφοδοτήσει ουσιαστικά τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια να επιχειρούν για τη μεγιστοποίηση του ημερήσιου κέρδους. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μεγάλες διακυμάνσεις σε τίτλους που πολλές φορές δεν συνοδεύονται με κάποια εξέλιξη, αλλά και κινήσεις που εντείνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

Και ενώ οι προσδοκίες για την ικανότητα της αγοράς να διαπεράσει και το ανώτατο όριο της 6ετίας, δηλαδή τις 950 μονάδες, είχαν φουντώσει, δύο μήνες μετά ο γενικός δείκτης δεν μπορεί να αλλάξει σε ένα επίπεδο που να δείχνει “τέσσερα ψηφία”.  Και καθώς φαίνεται, η αλλαγή αυτή του επιπέδου μάλλον αναβάλλεται για ακόμη μία φορά, την τέταρτη μέσα στο δίμηνο αυτό, καθώς το αυριανό κλείσιμο της εβδομάδας δεν δείχνει την αγορά πρόθυμη να κάνει κάποια κλεισίματα κοντά στις 900 μονάδες, ώστε να αναιρέσει το αρνητικό βραχυπρόθεσμο σενάριο.

Καταλύτες υπάρχουν…

Αν και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες δίνουν πολύ καλές ευκαιρίες για τοποθετήσεις και ανακατατάξεις στα χαρτοφυλάκια, η αγορά δείχνει να έχει εισέλθει το τελευταίο διάστημα σε στάση αναμονής με διακυμάνσεις εντός στενού εύρους. Και αυτή η εικόνα έχει διπλή ανάγνωση για αρκετούς εγχώριους αναλυτές.

Η πρώτη αναφέρεται στο ότι το ΧΑ αναμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στο μέτωπο του τουρισμού, ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις και ανάληψη ρίσκου με βάση το θετικό σενάριο της ομαλοποίησης του μεγάλου αυτού πυλώνα της οικονομίας. Το διακύβευμα της επιστροφής στην κανονικότητα άλλωστε μπορεί να έχει συγκεντρώσει αρκετές πιθανότητες, εντούτοις ο βαθμός του κινδύνου είναι ακόμη υψηλός, ανακόπτοντας πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν θετικά την αγορά.

Η δεύτερη ανάγνωση είναι αυτή της αναμονής εωσότου ο τραπεζικός κλάδος ολοκληρώσει την ενίσχυσή που απαιτείται για να διαχειριστεί τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που έχει να κάνει. Τόσο η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, όσο και εκείνη της Alpha Bank, όσο ακόμη και οι φήμες για τις υπόλοιπες τράπεζες συγκρατούν κεφάλαια που θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να διοχετευτούν στο ταμπλό και να κάνουν τη διαφορά.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Aegean σημείωσε άλμα 8,41%, καθώς από σήμερα τέθηκε σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου με τιμή εκκίνησης τα 0,5640 ευρώ. Κέρδη 5,20% για τον ΟΠΑΠ, ο Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 4,73%, ενώ Μυτιληναίος και Jumbo έκλεισαν στο +3,29% και +3,06% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank και Εθνική.

Τα κέρδη σε Λάμδα, Coca Cola, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Σαράντης, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ, με τον Φουρλή να κλείνει στο -1,18% και τον Titan στο -1,49%. Οι απώλειες στη Eurobank έφτασαν το -2,41%.